Ως ειδικοί φρουροί… ειδικών καθηκόντων ξεκίνησαν να εργάζονται από χθες οι προσληφθέντες αστυνομικοί για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), αφού ως τώρα δεν έχει εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα ορίζεται η δομή και η λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Το εφαρμοστικό διάταγμα κατατέθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πριν από 15 ημέρες στο ΣτΕ, αλλά έως πρόσφατα δεν είχε δοθεί απάντηση στο υπουργείο. Γι’ αυτό πριν από λίγες ημέρες εισήχθη στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την ψηφιοποίηση ορισμένων διαδικασιών της ΕΛ.ΑΣ., άρθρο το οποίο προβλέπει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η σύσταση των ΟΠΠΙ και όσο δεν θα λειτουργούν τα Πανεπιστήμια, οι νεοπροσληφθέντες θα κάνουν υπηρεσίες σε αστυνομικά τμήματα, όπου θα είναι και η οργανική τους θέση.
Έτσι, χθες το πρωί οι 260 που θα «αναλάβουν» τα Πανεπιστήμια της Αθήνας, μετά την άδεια που πήραν όταν ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους, παρουσιάστηκαν στη ΓΑΔΑ και ως το μεσημέρι παραλάμβαναν τα φύλλα πορείας τους για τα τμήματα που βρίσκονται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη, όπως Ζωγράφου, Παγκρατίου, Καισαριανής και Βύρωνα. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη, όπου τοποθετούνται 100 άτομα, ενώ τα υπόλοιπα 40 θα μείνουν σε λίστα επιλαχόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι δεν θα φέρουν όπλο -αν και, όπως μας ειπώθηκε, έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση του- και θα περιπολούν σε μικτές περιπολίες μαζί με άλλους ένοπλους ειδικούς φρουρούς στον χώρο των campus. Για τον λόγο αυτό, οι αστυνομικές αρχές έχουν ήδη παραλάβει νέα σκούτερ που κατασκευάστηκαν στην Τουρκία, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν οι αστυνομικοί των ΟΠΠΙ θα επιβαίνουν σε αυτά ή θα συνοδεύονται από τους μοτοσικλετιστές συναδέλφους τους.
Αδιευκρίνιστος είναι επίσης ο ακριβής ρόλος των αστυνομικών των ΟΠΠΙ και εκείνος των ειδικών φρουρών… συνοδών τους και εάν θα νομιμοποιούνται οι ένστολοι των ΟΠΠΙ να βρίσκονται εντός των κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης. Στελέχη πάντως του Αρχηγείου υποστήριζαν χθες ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο από τις πρυτανικές αρχές δεν έχουν τοποθετηθεί ειδικές πύλες (τουρνικέ) και κάμερες ασφαλείας. Οι νεοπροσληφθέντες, όπως λέγεται, κατά τη διάρκεια της εξεταστικής, θα περιπολούν στα campus, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα περιπολούν γύρω από την Πανεπιστημιούπολη και εξωτερικά των κτιρίων, ενώ τον Σεπτέμβριο που θα ξανανοίξουν τα Πανεπιστήμια, προβλέπεται να μπουν και στα κτίρια των σχολών, εφόσον -όπως μας επισημάνθηκε- έχουν εκπληρωθεί από την πλευρά των Πανεπιστημίων οι προερχόμενες από τον νόμο υποχρεώσεις τους.
