ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Επειτα από ένα άλμα κοντά στα 25 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο των εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ ότι η παγκόσμια ζήτηση θα παραμείνει υψηλή παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και της πτώσης των εξαγωγών από τη Λιβύη εν μέσω πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent έπεσε στα 120 δολάρια και του αμερικανικού αργού στα 118 δολάρια το βαρέλι.

Τη μικρή πτώση ενθάρρυναν οι ενδείξεις ότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές στις ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας ισχυρής νομοθεσίας που θα χαλιναγωγήσει τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβάλει υψηλή φορολογία στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών -χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προ ημερών κατακεραύνωσε τις αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης που ενώ έχουν πάρει χιλιάδες νέες άδειες δεν ενισχύουν ανάλογα την παραγωγή τους- ενώ ο γερουσιαστής Ron Wyden σχεδιάζει να προτείνει φόρο 42% σε εταιρείες που καταγράφουν περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από 10%.

Την υποχώρηση του πετρελαίου ωστόσο δεν ακολούθησε το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο TTF. Η τιμή του ξεπέρασε τα 97 ευρώ η μεγαβατώρα, με ημερήσια άνοδο 16,3%, καθώς η ρωσική Gazprom μείωσε κατά περισσότερο από 40% τη δυναμικότητα αποστολής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream, ενώ σταθμός υγροποιημένου αερίου (LNG) στις ΗΠΑ, ο Freeport LNG, που τροφοδοτεί πάνω από το 60% του υγροποιημένου αερίου προς Ε.Ε. και Βρετανία, διέκοψε τις παραδόσεις για 3 μήνες λόγω πυρκαγιάς.

Προβλήματα προέκυψαν και στο δίκτυο μεταφοράς αερίου της Νορβηγίας με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ροές.