ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Άρης Χατζηγεωργίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Υπό τον φόβο μιας ενεργειακής κρίσης που θα οδηγήσει σε υποχρεωτικές διακοπές ηλεκτροδότησης και «δελτίου στο ρεύμα», η κυβέρνηση ήρθε χθες να εξαγγείλει σχέδιο εξοικονόμησης στο Δημόσιο με πλατφόρμες παρακολούθησης της κατανάλωσης και υποσχέσεις για έργα αναβάθμισης στα κτίρια μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια.

Με τη μέθοδο που συνηθίζεται, δηλαδή την αναγγελία μέτρων στις κάμερες χωρίς δημοσιογράφους και «ενοχλητικές ερωτήσεις», τρεις συναρμόδιοι υπουργοί (Σκρέκας, Βορίδης, Σκυλακάκης) είπαν όσα εκείνοι είχαν προαποφασίσει για τα αίτια της κρίσης και τα μέτρα που θα ληφθούν. Αφού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας επανέλαβε το ευφυολόγημα ότι η πιο φτηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται, ξεκίνησε η περιγραφή των μέτρων που περιλαμβάνουν:

 Σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης στα 212.000 ρολόγια της ΔΕΗ που είναι εγκατεστημένα σε κτίρια του Δημοσίου. Στόχος είναι η μείωση κατανάλωσης κατά 10%, ενώ θα οριστούν «διοικητικοί και τεχνικοί υπεύθυνοι» που θα υλοποιούν τις δράσεις και θα ενημερώνουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Με άλλα λόγια, εάν σε έναν δήμο η κατανάλωση ανεβαίνει, ο δήμαρχος θα πρέπει να απολογηθεί ή αν πέφτει να επιβραβευθεί (σ.σ.: χωρίς να διευκρινίζεται τι θα συμβεί εάν οι δημότες διαμαρτύρονται που περπατούν σε σκοτεινούς δρόμους).

 Ενεργοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα», προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα αναβαθμιστούν ενεργειακά κτίρια συνολικού εμβαδού 2,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Το πρόγραμμα αυτό είχε εξαγγελθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το άφησε στον πάγο και τώρα υπόσχεται ότι θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα μέσα στον Ιούλιο με απώτερο στόχο να επέλθει μείωση της απαιτούμενης ενέργειας κατά 30%.

 Στα «θετικά» της παρουσίασης, η παραδοχή της τρομερής αύξησης του ενεργειακού κόστους που σημειώθηκε μέσα στο 2021. Οπως είπε η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, το κόστος ενέργειας για τα δημόσια κτίρια έφτασε το 2021 τα 956 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 60,4% σε σχέση με τα 596 εκατ. του 2020. Και αυτό συνέβη ενώ αυξήθηκε και η κατανάλωση αλλά σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό, 20% (5.346 γιγαβατώρες από 4.450 το 2020).

Οι ομιλητές περιέγραψαν με γενικότητες ένα σύστημα με κίνητρα και αντικίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης στα δημόσια κτίρια «που επιβαρύνει τους φορολογούμενους», υποσχέθηκαν για χιλιοστή φορά το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που αλληλοκαλύπτονται και διαδικασίες στις οποίες «κάθε φορέας, στο τέλος της περιόδου, θα εξηγεί την προσπάθεια που κατέβαλε -εμείς θα την έχουμε, ήδη, καταγράψει-, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και θα βάλουμε ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, πριν καταλήξουμε στο ποσό με το οποίο θα ενισχυθεί».

Ανέφεραν επίσης απλές ενέργειες που αφορούν την καθημερινότητα και μειώνουν την κατανάλωση, όπως η απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, το κλείσιμο λειτουργίας προσωπικών υπολογιστών, φώτων, συσκευών σε χώρους και ώρες που δεν χρησιμοποιούνται και ειδικά για το καλοκαίρι, την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (στόρια-κουρτίνες) και τον φυσικό αερισμό των κτιρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Πάρτι αισχροκέρδειας»

Για όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης σχετικά με την ενεργειακή εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια μιλούν σε κοινή τους δήλωση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι Σ. Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, θυμίζοντας ότι εδώ και μήνες φτάνουν στους δήμους υπέρογκοι λογαριασμοί, «με δημοτικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σχολεία, να απειλούνται με ρευματοκοπές και με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης στα όρια της κατάρρευσης».

Θυμίζουν επίσης ότι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» είχε εξαγγελθεί το 2019, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασχολήθηκε με το ξεπούλημα των ενεργειακών φορέων και επέτρεψε «να στηθεί το μεγάλο πάρτι αισχροκέρδειας», τρέχοντας τώρα «να μαζέψει ό,τι μπορεί, ενδεχομένως και για να ρίξει το φταίξιμο αλλού για πιθανές ρευματοκοπές σε κρίσιμες δημόσιες λειτουργίες».