Ο επικεφαλής του ακροδεξιού εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, παραιτήθηκε από την κυβερνητική του θέση. Όπως είπε, επιθυμεί να προετοιμάσει το κόμμα, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.
Σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, ο Κατσίνσκι δήλωσε:
«Δεν είμαι στη κυβέρνηση τώρα. Έχω ήδη υποβάλει αίτημα προς τον πρωθυπουργό και έχει εγκριθεί. Εξ όσων γνωρίζω, ο πρόεδρος το έχει επίσης υπογράψει». Ο Κατσίνσκι, που ήταν επίσης επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, δήλωσε ότι θα τον αντικαταστήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Μάριου Μπλαζάκ.
«Αποφάσισα ότι πρέπει να επικεντρωθώ στα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για το μέλλον της Πολωνίας. Δεν υπερεκτιμώ τον ρόλο μου, αλλά (…) το κόμμα πρέπει να ανακτήσει την ισχύ του, διότι πλησιάζει η πιο σημαντική στιγμή για οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στον κόσμο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων.
Το εθνικιστικό PiS βρίσκεται στην εξουσία στην Πολωνία από το τέλος του 2015, αλλά ο Κατσίνσκι συμμετέχει στην κυβέρνηση από το 2020. Από το 2006 ως το 2007 διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας, ενώ ο δίδυμος αδελφός του Λεχ ήταν πρόεδρος από το 2005 έως το 2010 όταν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στη δυτική Ρωσία.
