ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αρτεμις Σπηλιώτη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με την αντιπολίτευση αλλά και τον εκπρόσωπο της ΟΤΟΕ να υπογραμμίζουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την απουσία της έννοιας του δημόσιου συμφέροντος σε ό,τι αφορά την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες μέχρι το 2025, συνεχίστηκε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το ΤΧΣ. Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, και το ΠΑΣΟΚ διά του Κώστα Σκανδαλίδη προαναγγέλλει αρνητική ψήφο επί της αρχής, «εκτός κι αν αλλάξει κάτι στην επιτροπή».

Ετσι, υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε η Ν.Δ.. «Κατά» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Ελληνική Λύση.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, η ζημιά που προκλήθηκε για το Δημόσιο από την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς συνιστά άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίληψης που έχει η κυβέρνηση, «ενώ και η θέσπιση ασυλίας για τη διοίκηση του Ταμείου ήρθε ως επιστέγασμα».

Το παράδειγμα της Πειραιώς επικαλέστηκε και ο Κ. Σκανδαλίδης, στον οποίο, όπως είπε, κάνει μεγάλη εντύπωση που ο επικεφαλής του ΤΧΣ (ο Ανδρέας Βερύκιος εκπροσώπησε το Ταμείο στην ακρόαση των φορέων) υποστήριξε ότι όσα έγιναν στην εν λόγω τράπεζα «είναι καλώς γινωμένα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και με κανέναν τρόπο δεν έχει ζημιωθεί το Δημόσιο».

«Δεν υπάρχουν καλές και κακές τράπεζες, ηθικές και μη ηθικές. Είναι σαν να λέμε ότι θα γίνει ο καπιταλισμός ηθικός», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης του ΚΚΕ. Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο Κρ. Αρσένης υπογράμμισε ότι πλέον τα στελέχη του ΤΧΣ θα πρέπει να πουλήσουν κοψοχρονιά τις μετοχές των τραπεζών και γι’ αυτό τους δίνεται το ακαταδίωκτο.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος… αναρωτήθηκε «πώς γνωρίζει η κυβέρνηση ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ο καλύτερος χρόνος για την πώληση των μετοχών των συστημικών τραπεζών; Τι θα συμβεί με το χαρτοφυλάκιο των υπό εκκαθάριση τραπεζών; Το ΤΧΣ θα πουλήσει το 2022 τις μετοχές του παρά τις άσχημες συνθήκες ή έχει δοθεί κάποια υπόσχεση;».