ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε στις 21/22-10-2017 ένα ρεπορτάζ του συντάκτη της, Δημήτρη Τερζή, που αφορούσε την κατάσταση στο 401 ΓΣΝΑ και πιο συγκεκριμένα τη διενέργεια επεμβάσεων καρδιάς τύπου TAVI σε κλινική και από χειρουργό που δεν διέθεταν τα τυπικά προσόντα και εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές. Ακολούθησαν και άλλα δημοσιεύματα, τόσο για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις όσο και για την κατάσταση στο 401 ΓΣΝΑ.

Ο αναφερόμενος χειρουργός στράφηκε ποινικά και αστικά κατά του συντάκτη και της «Εφ.Συν.» ισχυριζόμενος ότι έχει συκοφαντηθεί.

Οσον αφορά ειδικότερα το ποινικό σκέλος, υπέβαλε την από 5-2-2018 έγκληση με αποτέλεσμα να διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση. Οι εγκαλούμενοι υπέβαλαν στις 7-5-2018 Γραπτές Εξηγήσεις και ο εισαγγελέας, που χρεώθηκε την υπόθεση, έπειτα από μελέτη του φακέλου κατέληξε ότι δεν υπήρξε προσβολή του εγκαλούντος εκδίδοντας Απορριπτική Διάταξη (1833/2019) που δημοσιεύθηκε στις 25-6-2019.

Το 3μηνο εντός του οποίου ο εγκαλούμενος, βάσει του τότε ισχύοντος Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, είχε δικαίωμα να ασκήσει Προσφυγή κατά της Απορριπτικής Διάταξης του εισαγγελέα παρήλθε άπρακτο με αποτέλεσμα η υπόθεση να τεθεί οριστικά στο αρχείο.

Στις 14-12-2020, δηλ. 1,5 χρόνο μετά την έκδοση της Απορριπτικής Διάταξης, ο θιγόμενος άσκησε εκπρόθεσμη προσφυγή.

Αντί η προσφυγή αυτή να απορριφθεί ως εξόφθαλμα εκπρόθεσμη, η εισαγγελέας Εφετών, στην οποία χρεώθηκε η υπόθεση, αγνόησε την ειδική μεταβατική διάταξη και εφαρμόζοντας άλλη που αφορά εντελώς διαφορετικά ζητήματα την έκανε τυπικά δεκτή και ενώ εξετάζοντάς την κατ’ ουσίαν παρήγγειλε την άσκηση δίωξης από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Η υπόθεση στάλθηκε στον ίδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών, που διέταξε προανάκριση για την εκ νέου εξέταση της υπόθεσης και οι εγκαλούμενοι υπέβαλαν σχετικά υπομνήματα. Ο εισαγγελέας, με Πρότασή του (3240/25-08-2021) εισηγήθηκε προς το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να μη γίνει κατηγορία διότι δεν στοιχειοθετούνταν ούτε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, ούτε καν αυτό της απλής.

Ομως, το Συμβούλιο έκρινε ότι κακώς διατάχθηκε προανάκριση για κατ’ ουσίαν εξέταση της υπόθεσης, αλλά ότι έπρεπε να είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και να είχε γίνει παραπομπή στο ακροατήριο. Κατόπιν αυτού, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών αναγκάστηκε τελικά να εκδώσει Κλητήριο Θέσπισμα (1247/2022) με το οποίο οι δημοσιογράφοι της «Εφ.Συν.» παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Οι δημοσιογράφοι άσκησαν νέα προσφυγή και η υπόθεση ανατέθηκε σε εισαγγελέα Εφετών, στον οποίο και εκκρεμεί σήμερα. Προέβαλαν και πάλι ότι η παραπομπή σε δίκη επί τη βάσει εκπρόθεσμης προσφυγής ήταν πρόδηλα παράνομη ως απόλυτα άκυρη.

Το γεγονός ότι με την αποδοχή της εκπρόθεσμης και άκυρης προσφυγής, η «Εφ.Συν.» και οι συντάκτες της στέλνονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου να δικαστούν για μια υπόθεση που είχε προ πολλού αρχειοθετηθεί αναπόφευκτα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, τη στιγμή που πληθαίνουν οι επιθέσεις και οι απόπειρες περιορισμού του, όπως επανειλημμένα καταγγέλλουν ελληνικές και ξένες οργανώσεις και φορείς που κατατάσσουν την Ελλάδα από πλευράς ελευθεροτυπίας στις χαμηλότερες θέσεις, όχι μόνο ευρωπαϊκά, αλλά και διεθνώς.