Με καζάνι που βράζει μοιάζει η κατάσταση στη Σρι Λάνκα, όπου τη Δευτέρα ξέσπασαν συγκρούσεις και ο πρωθυπουργός Μαχίντα Ρατζαπάκσα αναγκάστηκε να παραιτηθεί εν μέσω γενικευμένης δυσαρέσκειας.
Ώρες αφότου υπέβαλε την παραίτησή του, ακούστηκαν πυρά το βράδυ από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, αφού χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό συγκρότημα, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές που νωρίτερα δέχτηκαν επίθεση από τους υποστηρικτές του παραιτηθέντος πρωθυπουργού.
Στις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ενώ περισσότεροι από 189 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της αστυνομίας.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ουιρακετίγια, όπου ένα μέλος του κυβερνώντος κόμματος άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών.
Στο μεταξύ, επιβλήθηκε πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας, πέρα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος της χώρας.
Εδώ και μήνες, το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.
Αυτή η χωρίς προηγούμενο κρίση, που αποδίδεται στην πανδημία της Covid-19, η οποία στέρησε από τη χώρα τα έσοδα του τουριστικού τομέα, επιδεινώθηκε από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, σύμφωνα με οικονομολόγους.
Ο κόσμος διαδηλώνει εδώ και εβδομάδες κατηγορώντας τον πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα και τον πρωθυπουργό αδελφό του ότι βύθισαν τη χώρα στην κρίση και απαιτεί την παραίτησή τους.
Η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται διαρκώς. Οι εταιρείες ενέργειας της χώρας ανακοίνωσαν πως έχουν μειωθεί τα αποθέματα υγραερίου (LPG), που στη Σρι Λάνκα χρησιμοποιείται κυρίως στο μαγείρεμα, καθώς οι ελλείψεις ξένου συναλλάγματος έχουν αυξήσει την πίεση που δέχεται η χώρα.
