Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Η πολιτική βία υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψει τη βραζιλιάνικη δημοκρατία», προειδοποίησε χθες ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση, έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές που προμηνύονται «πολύ πολωμένες».

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι θα υπάρξει βία κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και ότι ορισμένοι θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κλεμάν Βουλέ από το Τόγκο, που ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη χώρα της λατινικής Αμερικής και θα τη Δευτέρα θα δώσει στη δημοσιότητα την προκαταρκτική του έκθεση.

Οι πολιτικές συζητήσεις «πρέπει να θεμελιώνονται σε γεγονότα» για να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο «να δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας» γύρω από τις εκλογές, τόνισε ο Βουλέ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον ακροδεξιό πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών, το κράτος έχει αποστολή να εγγυηθεί πως θα αποφευχθεί «κάθε διάκριση, παραπληροφόρηση και λόγος μίσους», κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Βουλέ αναφέρθηκε στη δολοφονία της Μαριέλε Φράνκου, μαύρης δημοτικής συμβούλου στο Ρίο ντε Ζανέιρο, από πληρωμένο εκτελεστή το 2018. Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη, όμως η έρευνα που διενεργήθηκε δεν επέτρεψε να αποκαλυφθεί ο ηθικός αυτουργός του φόνου της.

Η υπόθεση αυτή «πρέπει να εξιχνιαστεί» για να υπάρξει εγγύηση «πως κάθε μαύρος υποψήφιος ή μαύρη υποψήφια μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές με κάθε ασφάλεια» σημείωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου αναμένεται σφοδρή μάχη ανάμεσα στον απερχόμενο ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο και τον αριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Ο πρώτος έχει επικρίνει επανειλημμένα το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, που ερίζει ότι διευκολύνει τη «νοθεία», χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, προκαλώντας ανησυχίες με τις τοποθετήσεις του ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σε περίπτωση ήττας του.

Μετά την εισβολή οπαδών του πρώην Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο του 2021, ο Μπολσονάρο είχε προειδοποιήσει ότι η Βραζιλία θα αντιμετωπίσει «πρόβλημα ακόμα χειρότερο από τις ΗΠΑ» αν συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.