Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν σήμερα να αναζητούν έναν συμβιβασμό σχετικά με τις τιμές της ενέργειας, τον οποίο οι ηγέτες θα μπορούν να εγκρίνουν κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη.

Το τελευταίο σχέδιο κειμένου που κυκλοφορεί καλεί την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις έως το τέλος Μαΐου σχετικά με τον τρόπο μείωσης της «εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα».

Το σχέδιο συμπερασμάτων που θα συζητηθεί σήμερα από τους πρεσβευτές καλεί την Ε.Ε. να αρχίσει να γεμίζει τις αποθήκες φυσικού αερίου άμεσα και κατά προτίμηση με τη συνεργασία «για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου».

Ωστόσο, ορισμένοι από τους στόχους της Ένωσης είναι αντιφατικοί. Οι ηγέτες ορκίζονται να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά την ίδια στιγμή, θέλουν να αρχίσουν να γεμίζουν τις αποθήκες το «συντομότερο δυνατό», κάτι που, όπως τόνισε ένας διπλωμάτης, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση ρωσικού φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα – και θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις τιμές.

Μια ισπανική πρόταση ζητά ένα προσωρινό όριο τιμών χονδρικής και έναν «μηχανισμό σχεδιασμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να περιορίζει αποτελεσματικά την επίδραση της μετάδοσης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας» – αφήνοντας κάποιο περιθώριο στην Επιτροπή να καταλήξει σε συμβιβασμούς. Ενώ η Ισπανία αρχικά υποστήριξε επίσης έναν “μηχανισμό αντιστάθμισης” για την αντιστάθμιση της διαφοράς μεταξύ των τιμών της αγοράς και των τιμών της παγκόσμιας αγοράς, Ισπανοί αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε το Playbook αρνήθηκαν ότι η Μαδρίτη υποστήριζε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων.

Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί αντιδρούν στα ανώτατα όρια τιμών: Χώρες όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την «ασφάλεια του εφοδιασμού», εάν η Ε.Ε. επιβάλει ανώτατα όρια τιμών, καθώς οι εξαγωγείς θα μπορούσαν να αποφασίσουν να πουλήσουν αλλού.

Αλλά το γεγονός ότι η Γερμανία εκφράζει τώρα πιο συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών θεωρείται επίσης ως μια κίνηση προς έναν συμβιβασμό: Εάν η ΕΕ παρουσιάσει μια πρόταση που μειώνει τις τιμές και ταυτόχρονα διασφαλίζει τον εφοδιασμό, όλοι θα μπορούσαν να την υποστηρίξουν, δήλωσαν διπλωμάτες και από τα δύο στρατόπεδα.

Αλλά υπάρχει μια τέτοια ασημένια σφαίρα; Η απάντηση καταλήγει τελικά στο κατά πόσον η Ε.Ε. έχει αρκετή δύναμη στην αγορά για να επιβάλει χαμηλότερες τιμές στους εξαγωγείς. Μπορεί να το μάθει μόνο αν το προσπαθήσει.

Η Κίνα έχει δείξει ότι αυτό είναι εφικτό θεωρητικά, δήλωσε ένας διπλωμάτης, καθώς το Πεκίνο δέχεται ρωσικό πετρέλαιο μόνο με μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές.

Εν τω μεταξύ, μια γερμανική πρόταση της Τρίτης καλεί την Ένωση να «επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης και κρατικών ενισχύσεων» για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για αντλίες θερμότητας που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη θέρμανση με φυσικό αέριο με ηλεκτρική θέρμανση.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό θα βοηθήσει μόνο εάν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αποσυνδεθεί από την τιμή του φυσικού αερίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος,Τζο Μπάιντεν, σκοπεύει να »ανακοινώσει κοινή δράση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο», ενώ βρίσκεται σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού για μια σειρά σημαντικών συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό είναι επιπλέον των αναμενόμενων πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μαζί με μια κοινή προσπάθεια για την πάταξη της ικανότητας της Ρωσίας να αποφεύγει αυτά τα οικονομικά μέτρα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας πρότεινε ένα σχέδιο 10 σημείων που, όπως λέει, μπορεί να μειώσει άμεσα τη ζήτηση πετρελαίου κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά 10 χλμ/ώρα, της εργασίας από το σπίτι τρεις ημέρες την εβδομάδα, της φθηνότερης χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς και της εφαρμογής Κυριακών χωρίς αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα δώσουν πιθανότατα το πράσινο φως σε πρόταση της Επιτροπής να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής προσωρινού φόρου στα έκτακτα κέρδη ορισμένων ενεργειακών εταιρειών που συνδέονται με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης που έχουμε δει. Θα συζητήσουν ένα σύνολο λύσεων, εγκρίνοντας ενδεχομένως τη χρήση ενός νέου πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις.