ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιώργος Καπόπουλος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Ζελένσκι ήταν από ό,τι φαίνεται η κορυφή του παγόβουνου της διαφωνίας των δύο μερών αν υπάρχει στη ρωσική πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία προετοιμασία για εισβολή.

Σχετικό ρεπορτάζ επί τόπου στο Κίεβο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Der Spiegel προχθές Σάββατο αναδεικνύει μια σειρά από στενούς νυν και πρώην συνεργάτες του Ζελένσκι σε θέματα άμυνας και ασφάλειας να διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή αλλαγή στην ανάπτυξη αλλά και την ισχύ των ρωσικών δυνάμεων έτσι όπως διαμορφώθηκαν μετά το 2014.

Το όλο πρόβλημα, τονίζουν, προέκυψε μετά τον Οκτώβριο με τις συνεχείς προειδοποιήσεις της αμερικανικής πλευράς για υπερσυγκέντρωση ετοιμοπόλεμων ρωσικών δυνάμεων.

Η ψυχραιμία του Κιέβου δεν είναι προσχηματική για να μην επικρατήσει πανικός με σοβαρές παρενέργειες στην οικονομία.

Προφανώς, στην πρωτεύουσας της Ουκρανίας αντιλαμβάνονται ότι η δύσκολη και περίπλοκη εν εξελίξει συνολική διμερής διαπραγμάτευση Ουάσινγκτον-Μόσχας έχει μεν κύριο σημείο επικοινωνιακής αναφοράς τη χώρα τους, αλλά με ευρύτερες στοχεύσεις.

Και οι δύο πλευρές κινδυνολογούν γύρω από υποθετικά σενάρια:

– Η Μόσχα προεξοφλεί ότι δίπλα στα σύνορά της θα αναπτυχθούν πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς και η Ουάσινγκτον θωρεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια δυναμική δρομολογημένη και μη αντιστρέψιμη.

Εχοντας ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι σε περίπτωση εισβολής οι κυρώσεις θα είναι μόνον οικονομικές, το Κίεβο άρχισε μάλλον να καταλαβαίνει ότι κινδυνεύει να μετατραπεί για άγνωστο χρονικό διάστημα σε πεδίο ενός νέου σκληρού Ψυχρού Πολέμου με μια κλιμακούμενη συχνότητα θερμών επεισοδίων που θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν συνολική ανάφλεξη.

Είναι φανερό ότι υπάρχει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης στις σχέσεις του Μπάιντεν με τον Ζελένσκι, μια εξέλιξη την οποία προφανώς παρακολουθεί με τη δέουσα προσοχή το Κρεμλίνο, αλλά και η καγκελαρία και το μέγαρο των Ηλυσίων, δηλαδή η Ομάδα της Νορμανδίας.

Δύο ερωτήματα προκύπτουν από τις παραπάνω εξελίξεις:

● Πρώτον, πέραν του τρικυμιώδους τηλεφωνήματος Μπάιντεν-Ζελένσκι υπάρχει βούληση και δυνατότητα για ελιγμούς του Κιέβου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων και του γαλλογερμανικού διδύμου;

● Δεύτερον, αν η όποια χειραφέτηση ή απόκλιση του Ζελένσκι από τις ΗΠΑ περιπλέκει ή διευκολύνει τον συνολικό διάλογο Ουάσινγκτον-Μόσχας.