Δυσπιστία επικρατεί στη Δύση σε σχέση με τις ρωσικές ενέργειες περί αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Μόσχα ανακοίνωσε αποχώρηση στρατευμάτων, αυτή τη φορά από την Κριμαία, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν ότι θέλουν περισσότερες αποδείξεις.
Μετά από ένα ακόμη μπαράζ δηλώσεων και προειδοποιήσεων, ήρθε η σειρά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να εκφράσει τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις.
Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει κάποια απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, σχολιάζοντας με νόημα «υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και μετά υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Και δεν έχουμε δει κάποια απόσυρση των δυνάμεών της. Εξακολουθούμε να βλέπουμε κρίσιμης σημασίας μονάδες να κινούνται προς τα σύνορα, όχι μακριά από τα σύνορα. Άρα αυτό που πρέπει να δούμε είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να δούμε αυτές τις δυνάμεις να απομακρύνονται».
Τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχονται λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Μπάιντεν, ο οποίος δεν προσέφερε κάτι καινούργιο στον δύσκολο διάλογο για το ουκρανικό παρά μόνο επανέλαβε τις απειλές περί κυρώσεων και υπογράμμισε τη σημασία συνέχισης στο δρόμο της διπλωματίας.
ΝΑΤΟ: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας
Μετά τις πρωινές του δηλώσεις, ο γ.γ. της Συμμαχίας έκανε λόγο για μια «νέα κανονικότητα» για την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι η ήπειρος είναι αντιμέτωπη με την «πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας εδώ και δεκαετίες».
Λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν μέχρι τώρα σημάδια αποκλιμάκωσης, συμπληρώνοντας ότι το ΝΑΤΟ παραμένει σε ετοιμότητα για διάλογο, καλώντας τη Ρωσία να κάνει πίσω από το χείλος της σύγκρουσης έστω και τώρα.
Οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας στο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά τη σημερινή συνεδρίαση εκφράζουν τη «σοβαρή ανησυχία τους» για τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία.
Προτρέπουν τη Ρωσία «με έντονο τρόπο» να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και επισημαίνουν ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια» και ανακοινώνουν επιπλέον ανάπτυξη δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
«Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτά. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική και αποτρεπτική μας στάση για να ανταποκριθούμε σε όλα τα ενδεχόμενα» υποστηρίζουν.
Επιμένουν στα περί εισβολής
Αρκετές χώρες επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής δεν έχει κοπάσει, με το Κίεβο να ανακοινώνει ότι δεν έχει ενδείξεις περί αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων.
Η Εσθονία, από την πλευρά της, επικαλείται πληροφορίες των μυστικών της υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες, η Μόσχα συνεχίζει να μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα και δεν αποκλείεται να προβεί σε περιορισμένης κλίμακας εισβολή.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας σημειώνει ότι η επίθεση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει βομβαρδισμούς με πυραύλους και την κατοχή «σημαντικών» εδαφών στην Ουκρανία, αλλά όχι πόλεων με μεγάλο πληθυσμό που δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν.
Το Παρίσι, ακόμη, εκτιμά ότι συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν «όλες οι προϋποθέσεις υφίστανται για μια επιχείρηση μαζικής επέμβασης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Όμως, άραγε ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να το κάνει; Όχι, σε κάθε περίπτωση, όχι αυτή τη στιγμή».
Ρωσική οργή με ειρωνείες και καταγγελίες
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημέρων, αλλά και το επικείμενο φιάσκο της Δύσης με τις «πληροφορίες» περί ρωσικής επέμβασης στις 16 Φεβρουαρίου, έχουν φέρει σειρά αντιδράσεων από τη Μόσχα πότε με ειρωνικά σχόλια και πότε με αυστηρά μηνύματα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, σήμερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών να απολογηθεί επισήμως για τα «ψέματα» που διέσπειρε σε σχέση με τη φημολογούμενη εισβολή. Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ ζήτησε από δυτικά ΜΜΕ να δημοσιεύσουν τη… λίστα με τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, ώστε να προγραμματίσουν τις διακοπές τους αναλόγως.
Σε πιο αυστηρούς τόνους, όμως, έρχεται το μήνυμα του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Μιχαήλ Ποπόφ, ο οποίος κατηγορεί τη Δύση για πληροφοριακή επιχείρηση που θυμίζει τις παραμονές της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», δήλωσε ότι ακριβώς η ίδια εικόνα παρατηρούνταν τις παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. «Τα ίδια ακριβώς ‘αδιάψευστα στοιχεία της κατασκοπίας’ για το ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, ένας αξέχαστος δοκιμαστικός σωλήνας στα χέρια του Κόλιν Πάουελ (διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο διάστημα 2001-2005 – σ.σ) στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η Δύση, είπε, προσπαθεί να ελέγξει τις όποιες μετακινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφός της και να περιορίσει την σχεδιασμένη προετοιμασία τους, αν και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να διευρύνουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη.
Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στο επίκεντρο
Την ίδια στιγμή, η αναταραχή που επικρατεί στις αυτοαποκαλούμενες ανεξάρτητες επαρχίες του Ντονπμάς μπαίνει στο επίκεντρο με το Κρεμλίνο να σηκώνει ιδιαίτερα ψηλά το θέμα, μετά και από τα χθεσινά επεισόδια στο Λουγκάνσκ, όπου ρωσόφωνος στρατιώτης φέρεται να σκοτώθηκε από ουκρανικές δυνάμεις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε σήμερα για την πιθανότητα κλιμάκωσης από τις ουκρανικές δυνάμεις στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος παραμένει ιδιαίτερα υψηλός.
«Στρέφουμε την προσοχή των συνομιλητών μας στην επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων και στο γεγονός ότι είναι πιθανή μια στρατιωτική επιχείρηση για την επίλυση της κρίσης στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας» δήλωσε σχετικά.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε με νόημα ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υπό την πίεση των ΗΠΑ αυξάνουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, θα φέρουν την ευθύνη για τις αρκετά πιθανές προκλήσεις του Κιέβου κατά των δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. αλλά και για το ότι χρησιμοποιούν κάθε είδους εθνικιστικές ομάδες και μισθοφόρους. Παράλληλα επισήμανε ότι με την πρόφαση της ψευδούς ρωσικής απειλής οι Αμερικανοί ανάγκασαν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ «να συσπειρώσουν τις γραμμές του, ζητώντας τους να αυξήσουν μερικές φορές τις αποστολές όπλων και πολεμοφοδίων στην Ουκρανία».
Η Δύση, είπε, προσπαθεί να ελέγξει τις όποιες μετακινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφός της και να περιορίσει την σχεδιασμένη προετοιμασία τους, αν και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να διευρύνουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη.
Τέλος ο Ποπόφ στην συνέντευξή του τονίζει ότι δημιουργείται η εντύπωση πως ένας από τους στόχους της λεπτομερώς σχεδιασμένης και πολύπλευρης πληροφοριακής εκστρατείας των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, που γίνεται στο πλαίσιο της τόσο αγαπημένης στην Δύση θεωρίας του ‘υβριδικού πολέμου’, είναι να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα και από τα σχέδια της Ουάσιγκτον να ανακτήσει την χαμένη κυριαρχία της στον κόσμο.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε περίπτωση που η Ρωσία αναγνωρίσει τις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Το συγκεκριμένο θέμα έχει παραπέμψει η ρωσική δούμα στον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
«Μια θέσπιση αυτού του ψηφίσματος θα υπονόμευε ακόμη περισσότερο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν για να προσθέσει ότι κάτι τέτοιο θα έθετε «περαιτέρω εν αμφιβόλω τη δηλωμένη δέσμευση της Ρωσίας να συνεχίσει να εμπλέκεται στη διπλωματία προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση» της κρίσης στα σύνορα με την Ουκρανία».
Ο Μπλίνκεν ανέφερε επίσης πως η κίνηση αυτή θα «επέβαλε μια ταχεία και σθεναρή απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πλήρη συντονισμό με τους Συμμάχους και εταίρους μας».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώνουν έτσι τη φωνή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση που «καταδίκασε σθεναρά» χθες την έκκληση της Δούμας, δια στόματος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Και, όπως και οι Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει πως η έγκριση από το Κρεμλίνο αυτού του ψηφίσματος «θα αποτελούσε μια καθολική απόρριψη από τη ρωσική κυβέρνηση των δεσμεύσεών της βάσει των συμφωνιών του Μινσκ» που υπογράφτηκαν το 2014 με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας και προβλέπουν εν καιρώ την επιστροφή των περιοχών αυτών υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Οι φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αντιπαρατίθενται, με την υποστήριξη της Μόσχας, με τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία εδώ και οκτώ χρόνια. Η σύγκρουση, που ξέσπασε μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 14.000 θανάτους από το 2014.
