Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε αναζήτηση ευθυνών εκτός από τις προφανείς κυβερνητικές βρίσκονται το Μαξίμου και κορυφαίοι υπουργοί, την ώρα που τα τεράστια προβλήματα από το πέρασμα της «Ελπίδας» και οι εικόνες ντροπής στην Αττική Οδό παραμένουν.

Κι ενώ μέχρι χθες η κυβέρνηση επιχείρησε να πετάξει όλη την ευθύνη αρχικά στην εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού, στη συνέχεια στον ίδιο τον καιρό και, τέλος, στους μετεωρολόγους, το αφήγημα φαίνεται ξανά να αλλάζει.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό, ο οποίος… αγνοείται σχεδόν από την περασμένη Παρασκευή, κυβερνητικά στελέχη πήραν σβάρνα τα παράθυρα για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ενώ δεν έλειψαν και οι εσωκομματικές αιχμές.

Ο Γιάννης Οικονόμου, αφότου έλαβε πλήρη αποδοκιμασία και πληρωμένη απάντηση από την ΕΜΥ για τις χθεσινές αιτιάσεις του, εμφανίστηκε σήμερα πιο μαζεμένος. Ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία και επισήμανε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως έγιναν λάθη, υπήρξε πρόβλημα συντονισμού, είναι σαφές πως δεν έχουμε καταφέρει να φθάσουμε στο επίπεδο συντονισμού, που θέλουμε, για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα με επάρκεια».

Ερωτηθείς, δε, σχετικώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως «με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια, οι ευθύνες θα αποδοθούν στον κατάλληλο χρόνο, τώρα το μείζον είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκατάστασης

Καλύτερος όλων, ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει «ΕΡΤ» ότι το… επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο.

«Το νέο πλαίσιο (Πολιτικής Προστασίας) που έχει δημιουργηθεί από αυτή την κυβέρνηση μετά το 2019 και την ανάληψη των καθηκόντων της είναι σε πολύ ανεβασμένο επίπεδο σε σχέση με πριν και πρέπει να δουλέψει και να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο» είπε ο Στέλιος Πέτσας για να επαναλάβει τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί έντονου φαινομένου.

«Είχαμε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο που δεν είχε προηγούμενο για πάρα πολλές δεκαετίες στην Αθήνα. Η χιονόπτωση που υπήρξε ήταν πολύ ισχυρή και στο κέντρο της Αθήνας. Στη μεγαλύτερη έκταση τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν, πλην της Αττικής Οδού όπου είχαμε μία ξεχωριστή κατάσταση. Είχαμε, επίσης προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές. Πολλές αντιμετωπίστηκαν γρήγορα αλλά οφείλουμε μια συγνώμη» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «υπήρξαν δύο συσκέψεις στις οποίες συμμετείχα και εγώ. Όσον αφορά την πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων είναι απολύτως ακριβής η πρόβλεψη της ΕΜΥ που συμμετείχε στη σύσκεψη. Η αίσθηση που αποκομίσαμε είναι ότι η ένταση των φαινομένων θα είναι πιο έντονα μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, γι αυτό αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα και την Τρίτη. Αποφασίστηκε να πάμε σταδιακά σε αποσυμφόρηση των δρόμων γι αυτό και αποφασίστηκε η σταδιακή αποχώρηση των εργαζομένων».

Ξεκάθαρος, πάντως, εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος από χθες επέρριπτε ευθύνες στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, ενώ σήμερα υπογράμμισε ότι υπάρχουν καθαρές ευθύνες σε όλους τους φορείς για την αποτυχία συντονισμού..

«Σε τέτοιες περιπτώσεις οξέων καιρικών φαινομένων τρεις είναι οι παράμετροι, κατά την άποψή μου, που παίζουν ρόλο του πώς αντιμετωπίζεις μία τέτοια κακοκαιρία Το ένα είναι οι υποδομές. Δε θα πω τίποτα στην περιφέρεια αν είναι οι καλύτερες δυνατές σαν αποτέλεσμα της δεκάχρονης μνημονιακής λιτότητας, αλλά δεν είναι και τόσο κακές. Και εν πάσει περιπτώσει το απόλυτο χάος που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό δε δικαιολογείται με τίποτα, γιατί η Αττική Οδός είναι η μεγαλύτερη η καλύτερη και η ασφαλέστερη οδός. Ευτυχώς που παρενέβη ο εισαγγελέας κι ελπίζω οι ευθύνες του ιδιώτη να καταγραφούν σύντομα και να υποστεί και τις συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «η δεύτερη παράμετρος είναι ο συντονισμός σε όλα τα επίπεδα, Πολιτική Προστασία και συγκεκριμένα κράτος, περιφέρεια και τοπική αυτοδιοίκηση στον πρώτο βαθμό. 

Ως τρίτη παράμετρο, ο Ν. Κακλαμάνης ανέφερε την ευθύνη των πολιτών, ξεκαθαρίζοντας, όμως ότι αυτή είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνες της Αττικής Οδού και των υπουργείων και αρμόδιων φορέων. 

Ευθείες βολές προς το Μαξίμου εκτόξευσε για ακόμη μια φορά ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κύρτσος, κατηγορώντας την υπερσυγκέντρωση εξουσιών ως το βασικό πρόβλημα για το φιάσκο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες άρχισαν να καταγράφονται τα πρώτα «γαλάζια» πυρά προς τον Περιφερειάρχη Αττικής, ο οποίος, ως έμπειρος πολιτικός, την… ψυλλιάστηκε από νωρίς και άρχισε μπαράζ εμφανίσεων στα ΜΜΕ με στόχο να αποποιηθεί των δικών του ευθυνών.

Τον Γιώργο Πατούλη έβαλε στο κάδρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον Alpha. Ο Γιάννης Οικονόμου, στην αναφορά του παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου του καναλιού για τη Λεωφόρο Μαραθώνος και τη Λεωφόρο Κατεχάκη απάντησε πως «δεν είναι δρόμοι που είναι στην ευθύνη του κράτους» ενώ στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «δείχνει» τον περιφερειάρχη, ανέφερε: «Κάθε δρόμος έχει τον δικό του υπεύθυνο. Οφείλουν οι υπεύθυνοι να εξηγήσουν τι δε δούλεψε σωστά και δεν ανταποκρίθηκαν με την επάρκεια που έπρεπε απέναντι σε αυτά τα πράγματα».

Στη «γαλάζια πολυκατοικία», ο Περιφερειάρχης Αττικής μοιάζει πλέον να βρίσκεται ξεκάθαρα στο στόχαστρο αν αναλογιστεί κανείς πως το account στο Twitter με το όνομα «Ομάδα Αλήθειας» (απηχεί τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας) ετοίμασε ένα βιντεάκι που «καρφώνει» τον Γιώργο Πατούλη και την ετοιμότητα της Περιφέρειας Αττικής.