Το διάταγμα Πούτιν με το οποίο αναγνωρίζει τις αποσχισθείσες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και αποστέλλει ειρηνευτικές δυνάμεις σε αυτές προκαλώντας νέα ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης συνιστά την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς έντυπου Τύπου.
Στη Βρετανία οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Ο Πούτιν στέλνει τανκς στην Ουκρανία» και στο κύριο άρθρο επισημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος στέλνει στρατό και τανκς στην Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι συνιστούν ειρηνευτική δύναμη λίγες ώρες μετά το διάταγμα που υπέγραψε με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Επισημαίνουν ότι η ενέργειά του συνιστά μια de facto εισβολή στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε από την πλευρά του ότι το ΝΑΤΟ επιχειρεί να περικυκλώσει τη μεθόριο της Ρωσίας. Γράφει ακόμη ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον περιέγραψε την απόφαση ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Όχι πλέον δωρεάν τεστ καθώς ο Τζόνσον ανακοινώνει ότι τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας λήγουν μεθαύριο Πέμπτη».
Στη Γαλλία η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ουκρανία : τελευταία ευκαιρία για την διπλωματία» με το σχετικό ρεπορτάζ να υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση του Παρισιού για μια συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν ουσιαστικά αναβλήθηκε επ΄ αόριστο με τη Μόσχα να ανακοινώνει ότι αυτή δεν έχει ακόμη προβλεφθεί. Προσθέτει ακόμη ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εκτιμά ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε μία γενικευμένη επίθεση μεγάλης κλίμακα πολύ σύντομα. Η Le Figaro από την πλευρά της έχει τίτλο : «Ο Πούτιν τορπιλίζει τις προσπάθειες ειρήνευσης» και σημειώνει ότι αναγνωρίζοντας τις αποσχισθείσες δημοκρατίες στην ουσία «θάβει» τις συμφωνίες του Μινσκ, φέρνει πιο κοντά τον πόλεμο και καταστρέφει τις ειρηνευτικές προσπάθειες του προέδρου Μακρόν.
Στη Γερμανία η «FAZ» σχολιάζει για την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας, της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», που ελέγχονται από Ρώσους. Επισημαίνει ότι «ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει την αντιπαράθεση. Μένει να δούμε αν η απειλή οικονομικών κυρώσεων θα τον αποτρέψει από τη χρήση στρατιωτικής βίας για την αναθεώρηση των συνόρων στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει, όπως μας υπενθύμισε η επίδειξη πυρηνικών πυραύλων κάθε είδους από τον Πούτιν, και τη δυνατότητα αποτροπής με πυρηνικά όπλα. Το ΝΑΤΟ βασίζεται κυρίως στο οπλοστάσιο της Ουάσιγκτον. Αλλά οι Ευρωπαίοι – αν σκεφθεί κανείς τον Τραμπ – δεν μπορούν να βασίζονται στην αμερικανική πυρηνική ομπρέλα με την ελπίδα ότι θα μείνει για πάντα ανοιχτή γι’ αυτούς.
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν κεντρικό τίτλο ο Πούτιν δίνει εντολή για την εισβολή των δυνάμεών του στην Ουκρανία» και στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της μελετούν τον χρόνο και τον τρόπο της απάντησής τους. Προσθέτει πάντως ότι πρώτη αντίδραση του Τζο Μπάιντεν ήταν επιφυλακτική καθώς ναι μεν επέβαλλε άμεσα οικονομικές κυρώσεις στις δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, αλλά φαίνεται ότι κρατά προς το παρόν στο οπλοστάσιό του την επιβολή μαζικών και αυστηρών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία.
