ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Πέτρος Μανταίος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Παρακολουθούσα την Κυριακή το βράδυ σε κρατικό κανάλι πάνελ για τις εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπου συμμετείχαν και δημοσκόποι. Αυτοί προσπαθούσαν, με διάφορους συλλογισμούς, να αποδείξουν ότι, μέσες-άκρες, βεβαιώθηκαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ενώ ήταν… τούμπανο ότι είχαν διαψευστεί οικτρά. Ολες τις προηγούμενες μέρες, οι πιο πολλές εταιρείες δημοσκόπησης «έπαιζαν» δύο πρόσωπα, εκ των οποίων το ένα φερόταν ως το επικρατέστερο. Εντέλει, στον πρώτο γύρο επικράτησε τρίτο πρόσωπο, με σημαντική διαφορά. Μπάχαλο δηλαδή οι δημοσκοπήσεις και οι εταιρείες τους. Και αυτό το μπάχαλο οι μετέχοντες στο πάνελ δημοσκόποι πάσχιζαν να το «πουλήσουν» σαν περίπου ακριβή πρόβλεψη!

Δυο μέρες μετά διάβαζα (στην «Εφ.Συν.») ότι από τις 17 εν όλω δημοσκοπήσεις που έγιναν, οι 14 έδειχναν να προηγείται ο Λοβέρδος περίπου… άνετα. Αυτό ίσως δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία –αν και αποτυχία 14 στα 17 δεν είναι απλώς αποτυχία, είναι πατατράκ–, αν δεν συνέβαινε οι προβλέψεις του «δημοσκοπούμενου δείγματος» να συμπίπτουν με προβλέψεις ΜΜΕ, επίσης υπέρ του ιδίου υποψηφίου. Συνεπώς –με δεδομένα πλέον τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας– πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση προσωπικής προβολής, άρα κοινή (όχι απαραίτητα προσυνεννοημένη) ενέργεια προπαγάνδας «υπέρ ενός» υποψηφίου.

Δεν ήταν πρώτη φορά που δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω. Αλλά τόσο εντυπωσιακά και τόσες πολλές ήταν πρώτη. Ακόμα και οι δημοσκόποι της εκπομπής επικαλέστηκαν ως… άλλοθι τη «δυσκολία» από την «ιδιαιτερότητα» του αντικειμένου! Το πολιτικό ενδιαφέρον βέβαια με τις σοβαρές αποκλίσεις από την πραγματική βούληση των (δυνάμει) ψηφοφόρων είναι ότι μπορείς να φτάσεις σε ασφαλή συμπεράσματα μέσα από σκοπίμως «πειραγμένες» δημοσκοπήσεις! Η πλάκα είναι ότι έπεσαν μέσα τα στοιχήματα! «Δημοσκοπήσεις» και αυτά! Ο Γκαλμπρέιθ (πατέρας) είπε κάποτε για τις οικονομικές προβλέψεις πως η μόνη αξία τους είναι ότι κάνουν την αστρολογία να φαίνεται αξιόπιστη. Αναλόγως και οι (ημέτερες) σφυγμομετρήσεις!