Η ΑΕΚ πιθανότατα δεν θα καταφέρει φέτος να είναι τόσο διεκδικητική όσο θα ήθελε για το πρωτάθλημα. Αλλά πρέπει να μείνει όσο πιο κοντά μπορεί, ενώ και το να κρατήσει ξεκάθαρη διαφορά απ’ όλους τους υπόλοιπους έχει κι αυτό τη σημασία του. Σε αυτή την κατεύθυνση, η νίκη χθες το βράδυ στη Νεάπολη επί του πολύ καλού φέτος Ιωνικού ήταν απαραίτητη. Και ήρθε πειστικά από πλευράς εμφάνισης, αλλά αγχωτικά από πλευράς σκορ.
Η ΑΕΚ σε κάποια σημεία, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, είχε κάποια διαστήματα που ήταν τόσο καλή όσο οι καλύτερες φετινές της στιγμές ώς τώρα. Αν προσθέσεις και τις πολλές προφανείς ευκαιρίες που σπατάλησε, το 0-1 με το γκολ του Πέτρου Μάνταλου από το 21′ μοιάζει λίγο.
Υπήρχε νευρικότητα στην τελική επιλογή, ειδικά από τον Τσούμπερ, που έχασε ένα σπάνιο τετ α τετ που έβγαλε ο Χουτεσιώτης στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο ο Αραούχο έχασε μια κραυγαλέα ευκαιρία με κεφαλιά άουτ μέσα από τη μικρή περιοχή. Είχε κι άλλες η ΑΕΚ. Και με τους δύο αυτούς και με τον Ανσαριφάρντ και με τον Αμραμπατ και με τον Γκαρσία.
Από την άλλη, δεν κινδύνεψε. Το 5-3-2 του Δημήτρη Σπανού ήταν πολύ «κλειστό» από το ξεκίνημα και για 20 λεπτά στην αρχή δυσκόλεψε πολύ την ανάπτυξη της ΑΕΚ. Αλλά στο 21′ ήρθε μια στιγμή μαγικής έμπνευσης από τον Αμραμπατ, εξαιρετικής συνέχειας με ασίστ από τον Μισελέν και τέλειας εκτέλεσης από τον Μάνταλο. Η ΑΕΚ, που ώς τότε πήγαινε κυρίως από αριστερά, βρήκε το γκολ στην πρώτη της προσπάθεια από τα δεξιά.
Ο Ιωνικός πάντως ακόμη και μετά από αυτό δεν ξεπέρασε τους δισταγμούς του να ανοιχτεί. Κάποιες μεμονωμένες στιγμές του Αοσμαν ή του Κιάκου, κάποιες προσπάθειες με γεμίσματα από στημένες φάσεις, κάποια σουτ εκτός περιοχής. Αυτή ήταν η ιστορία όλου του ματς για τους Νικαιώτες, που απέναντι στην ΑΕΚ δυσκολεύτηκαν πολύ και τελικά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν καθαρή ευκαιρία. Αντίθετα, όσο ανέβαιναν μέτρα προς το τέλος του ματς, τόσο περισσότερο κινδύνευαν. Ειδικά από το σημείο που κουράστηκε και ο πολύ καλός Κιάκος κι έγινε μετά από λίγο αλλαγή, δεν υπήρχε τρόπος για τον Ιωνικό.
Η ΑΕΚ με πολύ ανεβασμένο και τον Σιμάνσκι στο δεύτερο μέρος, με τον Σάκχοφ να βοηθάει πολύ στην τελική ευθεία και με το κεντρικό της αμυντικό δίδυμο να… μη βλέπει τους αντιπάλους, δεν άφησε ποτέ να δημιουργηθούν συνθήκες πίεσης, έπαιξε όλο το ματς ώς το τέλος προς την πλευρά της περιοχής του Χουτεσιώτη, που τελικά ήταν και ο κορυφαίος της ομάδας του. Με τρεις-τέσσερις πολύ μεγάλες επεμβάσεις.
Ο ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ τη Δευτέρα και η Λαμία εκτός έδρας στο πρώτο ματς του 2022 είναι τα δύο ματς που πρέπει να κερδίσει η Ενωση πριν υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ στην Αθήνα, σε ένα ματς στο οποίο θα ήθελε να φτάσει η ομάδα του Γιαννίκη χωρίς απώλειες στο μεταξύ.
Ιωνικός (Δ. Σπανός): Χουτεσιώτης, Βαφέας, Τσιγκρίνσκι, Σάντσεζ, Γκοτσούλιας (65′ Ματσούκας), Βαλεριάνος, Ντάλσιο, Κάνιας (86′ Καμπράλ), Κιάκος (66′ Μάναλης), Αοσμαν, Λένις.
ΑΕΚ (Αρ. Γιαννίκης): Τσιντώτας, Μισελέν, Βράνιες, Τζαβέλλας, Χατζισαφί, Λε Ταλέκ (70′ Σάκχοφ), Σιμάνσκι, Μάνταλος (70′ Γκαρσία), Αμραμπατ (83′ Γέβτιτς), Τσούμπερ, Αραούχο (83′ Ανσαριφάρντ).
Σκόρερ: 21′ Μάνταλος.
Διαιτητής: Περράκης (Αθήνα).
Κίτρινη: 12′ Κιάκος – 32′ Λε Ταλέκ.
Κόκκινη: –
