ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Δεν θα είμαι σκιώδης καγκελάριος», δήλωσε ο παραιτηθείς υπό το βάρος της εναντίον του δικαστικής έρευνας για διαφθορά τέως καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και όποιος θέλει τον πιστεύει, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και σημαντική μερίδα του εγχώριου Τύπου θεωρούν τον αντικαταστάτη του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, «μαριονέτα» του.

Ο Σάλενμπεργκ, μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ορκίστηκε καγκελάριος χθες λίγο μετά το μεσημέρι κι έκανε αμέσως σαφείς τις προθέσεις του. Αφού έκανε λόγο για μια τιμή που «ούτε είχε φανταστεί ούτε επιθυμήσει» και υποσχέθηκε «θα κάνω τα πάντα για να υπηρετήσω την όμορφη πατρίδα μας, την Αυστρία», δήλωσε πως είναι «αυτονόητο» ότι θα συνεργαστεί στενά με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς κι ότι θεωρεί «ψευδείς» τις εναντίον του κατηγορίες, κάτι που, όπως πιστεύει, θα αποδειχτεί στην πορεία. Στο υπουργείο των Εξωτερικών τον αντικαθιστά ο μέχρι χθες πρεσβευτής στη Γαλλία Μίχαελ Λίνχαρτ.

«Είναι αυτονόητο το ότι ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ έγινε καγκελάριος αποκλειστικά λόγω της πτώσης του προκατόχου του, Σεμπάστιαν Κουρτς, αν όχι με τις ευλογίες του. Και, φυσικά, αυτή η αφοσίωση δεν πηγαίνει μόνο προς μία κατεύθυνση, αλλά είναι πολυεπίπεδη», σημείωνε άρθρο γνώμης της αυστριακής εφημερίδας Der Kurier.

Από πολιτικής πλευράς, φαίνεται πως ούτε οι Αυστριακοί, αλλά ούτε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα καταλάβουν καμιά σημαντική διαφορά μετά την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο σε μελοδραματικό ύφος ότι βάζει το καλό της πατρίδας πάνω από το άτομό του.

Ο 52χρονος διπλωμάτης Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας με οικόσημο, με σπουδές στο Παρίσι και την Μπριζ του Βελγίου, που από το 2013 ανήκει στο στενό περιβάλλον του Κουρτς και το 2019 έγινε υπουργός Εξωτερικών, είναι «τάλε κουάλε» με τον προκάτοχό του, σε μια ίσως λίγο πιο «φιλοευρωπαϊκή» εκδοχή: φιλοατλαντιστής, φιλοϊσραηλινός και υποστηρικτής της ίδιας σκληρής αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής.

«Οταν μετά την πυρκαγιά στο στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο έγιναν εντονότερες οι εκκλήσεις υπέρ της υποδοχής προσφύγων», υπενθύμιζε χθες η αριστερή γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, «εκείνος συνέχιζε το ίδιο τροπάρι: “Οι κραυγές για διαμοιρασμό (προσφύγων) δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση”. Αντιδράσεις προκάλεσε επίσης τον περασμένο Μάιο η ανάρτηση της ισραηλινής σημαίας στο υπουργείο Εξωτερικών, τότε που το Ισραήλ είχε επιδοθεί σε πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς».

Οσο για τον αποχωρήσαντα Κουρτς, πέφτει προς το παρόν στα μαλακά. Παραμένει στην ηγεσία του δεξιού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (OVP), θα είναι στο εξής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και ως εκ τούτου θα χαίρει βουλευτικής ασυλίας. Οπως επισήμαιναν ορισμένα αυστριακά ΜΜΕ, θα πρέπει να ζητήσει ο ίδιος άρση της ασυλίας του προκειμένου να αποδείξει τους ισχυρισμούς του για την αθωότητά του.

Αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί εν ευθέτω χρόνω. Προς το παρόν, αυτό που βλέπουν πολλοί είναι ότι ο Κουρτς φεύγει για να μείνει. «Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο σύστημα Κουρτς. Εξακολουθεί να κρατά όλα τα ηνία στα χέρια του και υπέδειξε για καγκελάριο τον Σάλενμπεργκ, ο οποίος αποτελεί μέρος του συστήματός του», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ORF ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάι Γιαν Κράινερ. «Η αίσθησή μου είναι ότι σκοπεύει να κάνει ακριβώς αυτό: να επιστρέψει στα ίδια και να κάνει σαν να μη συνέβη τίποτα», εκτιμά σε σχέση με τον Κουρτς και η αρχηγός του φιλελεύθε ρου κόμματος Neos Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ.

Αρκετοί βέβαια θεωρούν δύσκολη την επιστροφή του Κουρτς στην καγκελαρία με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Αλλοι πάλι δεν θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να προκαλέσει κάποια στιγμή αργότερα κυβερνητική κρίση που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, παρά τους σημερινούς ισχυρισμούς του ότι θα εργαστεί για την ενότητα και τη σταθερότητα. Στόχος του, σε μια τέτοια περίπτωση, να κατέβει και πάλι υποψήφιος ως επικεφαλής του OVP, εμφανίζοντας μάλιστα τον εαυτό του ως θύμα δικαστικής πλεκτάνης.

Τραβηγμένο; Ισως όχι και τόσο. Η δημοφιλία του Σεμπάστιαν Κουρτς παραμένει υψηλή, μολονότι είναι γνωστή εδώ και μήνες η φερόμενη εμπλοκή του στα σκάνδαλα με τις στημένες δημοσκοπήσεις και τα «πληρωμένα» άρθρα. Σε δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου, στο ερώτημα ποιον θα προτιμούσαν οι ψηφοφόροι αν ψήφιζαν απευθείας για καγκελάριο, ο Κουρτς ερχόταν πρώτος με 28%, ενώ πολύ πιο πίσω ισοψηφούσαν στη δεύτερη θέση με 12% η αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού SPO Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ και ο αρχηγός του ακροδεξιού FPO Χέρμπερτ Κικλ.