Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Λένε πώς αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του για την κύρωση της γαλλοελληνικής αμυντικής συμφωνίας, όχι μόνο δεν παίνεψε τα Ελληνικά Ναυπηγεία, όπως έκανε μέχρι πρόσφατα σε υποψήφιους επενδυτές, αλλά τα παρουσίασε σχεδόν ως αναξιόπιστα και προβληματικά.

Μετά τη διάψευση των κυβερνητικών υποσχέσεων ότι θα «προικίσουν» τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας με συμφωνίες για  πολεμικές φρεγάτες που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει το ναυάγιο του πολυδιαφημισμένου σχεδίου, ως… την πλέον συμφέρουσα επιλογή για τη χώρα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η «συμφωνία μαμούθ» αποκλείει τα ελληνικά ναυπηγεία αφού οι φρεγάτες Belharra θα κατασκευαστούν σε γαλλικό έδαφος, ο Μητσοτάκης είπε ότι «αν επιλέγαμε ναυπήγηση πλοίου στην Ελλάδα το κόστος θα ήταν υψηλότερο. Και μάλιστα σε ναυπηγεία τα οποία δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν με αξιοπιστία ένα τέτοιο πλοίο». 

Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά μέσω του σωματείου «Τρίαινα» εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις απαξιωτικές δηλώσεις και καλούν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «να αποφεύγουν δηλώσεις αμφισβήτησης και δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς και να δεσμευτούν ότι θα διατηρήσουν και

θα επαυξήσουν τη συμμετοχή των Ελληνικών Ναυπηγείων στην κάλυψη των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού σε έργα και εργασίες συντήρησης, επισκευής αλλά και νέων κατασκευών».

Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εξαγοράστηκαν τον Ιούλιο από τον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου, σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με συνολικό τίμημα 62,5 εκατ. ευρώ, πολύ κατώτερο των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί. Ωστόσο η μεταβίβασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς μεταξύ άλλων εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής του δήμου Χαϊδαρίου στο ΣτΕ για θέματα κυριότητας οικοπέδων, όπως η προβλήτα 4 που περιλαμβάνεται στο ακίνητο της ΕΤΑΔ.