Η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, η τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης ήταν το αντικείμενο της κυβερνητικών συσκέψεων που πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη, εν όψει λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη σύσκεψη στο Μαξίμου, και ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, καθώς ο Οκτώβριος έκλεισε με 86.408 κρούσματα κορονοϊού (από τα υψηλότερα νούμερα σε μηνιαία βάση), περισσότερους από 1.000 θανάτους και με 421 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, διαρροές από τον ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι και σήμερα, Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, αναμένεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, που μπορεί να ξεπερνά και τις 5.000 στον αριθμό.
Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος.
Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη, στο Μαξίμου, όπου εκτός από τους Γ. Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, και τη συμμετοχή περιφερειαρχών και εκπροσώπων τους, καθώς και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, κλήθηκε εκτάκτως και ο επικεφαλής της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των συσκέψεων εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία, αλλά ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση δίνει βάρος στη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.
Άλλο ζήτημα που εξετάστηκε είναι η επιβολή και τήρηση του μέτρου των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορονοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.
