Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε μια συνολική εξομάλυνση-προσέγγιση με το Ιράν, με τον Μπάιντεν να ολοκληρώνει τη μεγάλη στροφή που ξεκίνησε ο Ομπάμα στις αρχές του 2013 και στη συνέχεια πάγωσε ο Τραμπ την περίοδο 2018-20.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ το 2013, Γουίλιαμ Μπερνς, είναι σήμερα επικεφαλής της CIA.
Το ότι βρισκόμαστε στις παραμονές σημαντικών εξελίξεων το επιβεβαιώνει σχετικό ρεπορτάζ της έγκυρης ιστοσελίδας Al-Monitor, που επισημαίνει ότι, παρά τη δημόσια επίφαση κανονικότητας, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ είναι στο παρασκήνιο τεταμένες όσο ποτέ άλλοτε, καθώς προφανώς το Ισραήλ δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει ο Λευκός Οίκος όπως προκύπτει από τις διαρροές που ακολούθησαν τη συνάντηση στην αμερικανική πρωτεύουσα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Σάλιβαν με τον Ισραηλινό ομόλογό του.
Ετσι, και η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ τιμά την παράδοση των προκατόχων της, που δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν σε σημαντικές διορθώσεις πορείας της πολιτικής των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή:
● Στις αρχές του 1992, λίγους μήνες μετά τη Διάσκεψη της Μαδρίτης για τη Μέση Ανατολή, οι Μπους και Μπέικερ, εξοργισμένοι με την άρνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Σαμίρ, να παγώσει την οικοδόμηση νέων κατοικιών για εποίκους στα κατεχόμενα, αποδοκίμασαν δημόσια την ισραηλινή αδιαλλαξία και προκάλεσαν πολιτική κρίση, πρόωρες εκλογές και άνοδο του Ράμπιν και των Εργατικών στη διακυβέρνηση της χώρας.
● Το 2016, όταν ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου επισκέφθηκε ιδιωτικά τις ΗΠΑ για να υπονομεύσει το άνοιγμα του Ομπάμα προς το Ιράν, δεν έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο σε μια σκληρή -αν όχι τη σκληρότερη στην ιστορία των διμερών σχέσεων- χειρονομία δημόσιας αποδοκιμασίας ενός στενού συμμάχου.
Οσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, τόσο στενεύουν, αν δεν εκμηδενίζονται τα περιθώρια του Ισραήλ να συντηρεί το σενάριο μιας μονομερούς αιφνιδιαστικής επίθεσης με στόχο τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία παρασκηνιακά είχε διαθέσει για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν τον εναέριο χώρο της, είναι σήμερα στο παρά πέντε της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τεχεράνη, ενώ οι ΗΠΑ παρακολουθούν πολύ στενά την ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν, η οποία θεωρείται σοβαρή απειλή για τα ζωτικά της συμφέροντα από τη θρησκευτική και πολιτική ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
