ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τα σκοτεινά σημεία του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές προοιωνίζονται ένα ακόμη σκοτεινότερο μέλλον για τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών της χώρας με πρώτα θύματα τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.

Σφοδρές είναι ήδη οι αντιδράσεις που αναμένεται να κλιμακωθούν, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης δεν προχωρήσει σε αλλαγές. Eντονη είναι και η αμηχανία των βουλευτών της Ν.Δ., που μέχρι πρότινος μοίραζαν υποσχέσεις ότι η κατεύθυνση του νομοσχεδίου θα είναι διαφορετική.

Με χθεσινή της ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης καταγγέλλει την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο «καταπατά τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει, ενώ δεν υιοθετεί τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει». Διόλου τυχαία μάλιστα συγκροτήθηκε προσφάτως Συνομοσπονδία Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας (συμμετέχουν 8 ομοσπονδίες) προκειμένου να υπάρξει μαζική και πανελλαδική αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο προσωρινός πρόεδρος της συνομοσπονδίας –δεν έχουν γίνει ακόμη εκλογές- Αγγελος Δερετζής δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι το νομοσχέδιο «δεν προβλέπει την ίδρυση Νομικών Προσώπων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, δεν λέει ποιος θα είναι ο φορέας λειτουργίας των λαϊκών αγορών, δηλαδή η διοίκησή τους είναι στον αέρα, δεν δέχεται την πρότασή μας για ενιαίο πλαίσιο σε όλη τη χώρα, με τη δημιουργία αντίστοιχου νομικού προσώπου. Ολα είναι παράλληλα στο μαύρο σκοτάδι και οι απαντήσεις παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις που θα εκδίδονται κάθε φορά για κάθε περίπτωση. Τότε γιατί ψηφίζεται ο νόμος;».

Τα σημεία στα οποία αντιδρούν σφοδρά οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών περιγράφονται με σαφήνεια στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας: «Προκηρύσσει τις άδειες των παραγωγών μία φορά τον χρόνο και στην ουσία τούς θέτει εκτός λαϊκών αγορών. Προβλέπει τη μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές. Θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για την εκ νέου χορήγηση θέσης σε λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. δ′ της παρ. 5 του άρθρου 48, την πώληση του πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον της δηλωθείσας ποσότητας στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για τα είδη που αναφέρονται στην άδειά του. Εχει εξοντωτικά πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και στην απώλεια της άδειας. Θέτει και πάλι θέμα ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Αποκλείει τους Πωλητές Βιομηχανικών Ειδών και τους Ανθοπαραγωγούς από τα παζάρια».

Χθες το βράδυ, η ομοσπονδία είχε τηλεδιάσκεψη με βουλευτές της Ν.Δ., στους οποίους ξεκαθαρίστηκε ότι το νομοσχέδιο «δίνει στον εκάστοτε υπουργό εξουσίες Θεού, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για ό,τι θέλει και όποτε θέλει σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές».

Αργότερα τα είπαν και με ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους οποίους ζήτησαν συμπαράσταση για τα ζητήματα των αδειοδοτήσεων, των προκηρύξεων και των ειδών που θα μπορούν να πουλούν.

Αύριο το νομοσχέδιο συζητείται στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ την Τετάρτη το προσωρινό συμβούλιο της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας θα συνεδριάσει στις 10.30 π.μ. στο ξενοδοχείο Novotel.