Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τις εποχές που η Μπαρτσελόνα μεσουρανούσε και σήκωνε τα ευρωπαϊκά κύπελλα και που υπήρχε στις σκέψεις της εκάστοτε διοίκησης του συλλόγου μια μεγάλη (τύπου «Μπερναμπέου) ανακατασκευή του «Καμπ Νου». Να γίνει πιο σύγχρονο το θρυλικό γήπεδο της Μπάρτσα.
Τα σχέδια υπάρχουν, όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, ενώ οι φθορές άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς φαίνεται ότι τα βελτιωτικά έργα του 2018 δεν ήταν αρκετά.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, ένα μεγάλο μέρος του γηπέδου ήταν ακατάλληλο για ενάμιση χρόνο! Από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι και το περασμένο φθινόπωρο. Αλλά αν αφαιρέσουμε τους πρώτους μήνες της πανδημίας, που ο κόσμος δεν έμπαινε στο γήπεδο, απομένει σχεδόν ένας χρόνος.
Σε 21 παιχνίδια των «μπλαουγκράνα» άνοιξαν όλες οι θύρες του γηπέδου, αν και σε κάποιες δεν θα έπρεπε. Σε διάφορα σημεία των εξεδρών ή άλλων χώρων του «Καμπ Νου» υπήρχαν διάφορες ζημιές, 127 τον αριθμό, οι 44 εκ των οποίων μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των θεατών! Η διοίκηση Μπαρτομέου δεν έκανε τίποτα και οι επιδιορθώσεις έγιναν μόλις βγήκε πρόεδρος ο Λαπόρτα.
Είναι δεδομένο όμως ότι το χωρητικότητας 99.000 γήπεδο πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Με τον πρόεδρο του συλλόγου να βάζει σε προτεραιότητα την ανακαίνισή του. Το ερώτημα είναι πώς θα συμβεί αυτό. Με τα χρέη να αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να βρεθούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμα, ενώ καμία τράπεζα δεν θα δώσει δάνειο στην Μπαρτσελόνα.
Η διοίκηση επιμένει ότι τα έργα θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι, θα κρατήσουν 3-4 χρόνια, όμως η ποδοσφαιρική ομάδα θα χρειαστεί να ξεσπιτωθεί μόλις για μία σεζόν. Στις σκέψεις του Λαπόρτα είναι να χρησιμοποιηθεί το βοηθητικό γήπεδο, αυτό που παίζει η Β’ ομάδα και ονομάζεται «Γιόχαν Κρόιφ». Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο «Καμπ Νου» και μπορεί να φιλοξενήσει 6.000 άτομα. Γι’ αυτό και ο φιλόδοξος πρόεδρος έχει προαναγγείλει επέκταση του γηπέδου στις 50.000 θέσεις! Τώρα πού θα βρει αυτά τα λεφτά, κανείς δεν γνωρίζει…
Το πιθανότερο σενάριο με τα τωρινά δεδομένα είναι να καθυστερήσει η ανακαίνιση. Αν ξεκινήσει κουτσά-στραβά, μοιάζει πιο λογικό για την Μπάρτσα να νοικιάσει το Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης, που τα τελευταία χρόνια… κάθεται, καθώς η Εσπανιόλ έφτιαξε το δικό της γήπεδο.
Πάντως, αν θελήσει μια ομάδα να πάρει τον Πέδρι, θα σβήσει το χρέος της Μπαρτσελόνα. Χθες, ο 18χρονος διεθνής μέσος επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι το 2026, με τη ρήτρα πώλησης να είναι 1.000.000.000 ευρώ. Φυσικά καμία ομάδα δεν θα δώσει τόσα χρήματα, όμως έτσι φαίνεται η διάθεση των Καταλανών να χτίσουν τη νέα ομάδα πάνω σε αυτόν τον παίκτη, που έχει το potential να γίνει ο νέος Ινιέστα.
Αρχής γενομένης από μεθαύριο, η Μπαρτσελόνα θα δώσει τρία σερί εντός έδρας ματς σε μία εβδομάδα. Την Κυριακή φιλοξενεί τη Βαλένθια, την Τετάρτη θα παίξει με την Ντινάμο Κιέβου για το Τσάμπιονς και στις 24 του μήνα (Κυριακή, 17.15) θα υποδεχτεί τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σύμφωνα με απόφαση της τοπικής κυβέρνησης, που θα οριστικοποιηθεί σήμερα, θα επιτραπεί η είσοδος των θεατών στο γήπεδο σε ποσοστό 100%.
Σε αυτά τα παιχνίδια, λογικά ο Ρόναλντ Κούμαν θα έχει στη διάθεσή του τους Σέρχιο Αγουέρο και Ουσμάν Ντεμπελέ, που επιστρέφουν από τους τραυματισμούς τους.
