ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αφροδίτη Τζιαντζή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Kοκκίνισε» η Αθήνα χθες το μεσημέρι, στη μεγαλειώδη απεργιακή μοτοπορεία των ταχυδιανομέων της eFood, στο πλαίσιο της προειδοποιητικής τετράωρης στάσης εργασίας με βασικά αιτήματα τη μόνιμη και σταθερή εργασία, με απευθείας προσλήψεις αορίστου χρόνου, και την κατάργηση του ψηφιακού συστήματος αξιολόγησης με τα λεγόμενα «batch».

Περισσότερα από χίλια δίκυκλα υπολογίζεται με μετριοπαθείς εκτιμήσεις ότι συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα, ενώ μαζικές, για τα δεδομένα κάθε πόλης, ήταν οι μοτοπορείες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Χανιά. Με τα χαρακτηριστικά κόκκινα ρούχα και εξοπλισμό εργασίας, οι οδηγοί δικύκλου της ψηφιακής πλατφόρμας άφησαν άδεια τα ισοθερμικά κουτιά διανομής φαγητού, έκλεισαν την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παραγγελιών στα κινητά τους και ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού και του ομοιοεπαγγελματικού σωματείου ΣΒΕΟΔ.

Τα σωματεία κάνουν λόγο για καθολική συμμετοχή στη στάση εργασίας, ενώ ενδεικτικό ήταν ότι η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει τις υπηρεσίες της εμφανίζοντας την ένδειξη «κλειστό λόγω φόρτου στόλου». Τις κινητοποιήσεις κάλυψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού, προσυπογράφοντας όλα τα αιτήματα των διανομέων. Την κινητοποίηση στήριξε και η ΓΣΕΕ, ζητώντας παράλληλα «την άμεση σύγκληση των αρμοδίων τμημάτων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, του Τμήματος για την Αδήλωτη Εργασία και του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να εκδοθούν όλες οι εκκρεμείς Υπουργικές Αποφάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων και να προωθηθούν χωρίς καθυστέρηση οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία όλων των όρων εργασίας των διανομέων».

Η συγκέντρωση ξεκίνησε το μεσημέρι από το Πεδίον του Αρεως, με στάση στο υπουργείο Εργασίας, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα των απεργών, με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Γ. Στεφανάκη να ενημερώνει τους συναδέλφους του εν μέσω επευφημιών ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί ώς τη δικαίωση γιατί είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες». Με σημαίες, κορναρίσματα και το σημαντικότερο, φορώντας όλοι σχεδόν κράνη, οι διαδηλωτές ύψωσαν τις γροθιές, φωνάζοντας τα γνωστά από προηγούμενες πορείες συνθήματα «δεν είμαστε παιδιά, δεν είμαστε παπιά-ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά», «είμαστε καταιγίδα στο μάτι του κυκλώνα-από τον αγώνα δρόμου στον δρόμο του αγώνα».

Η μοτοπορεία -καταχειροκροτούμενη από οδηγούς και πεζούς, παρά την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλούσε- κατέληξε στο Νέο Ηράκλειο, 100 μέτρα πριν από τα γραφεία της eFood, τα οποία ήταν αποκλεισμένα από αστυνομικές κλούβες. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζήτησε συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας, ωστόσο αντί των στελεχών τούς υποδέχθηκαν απλοί υπάλληλοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν στα αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι, αφού περίμεναν μάταια για κάποια δεσμευτική απάντηση, τελικά ανανέωσαν την απόφασή τους για κλιμάκωση, ανακοινώνοντας 24ωρη απεργία την Παρασκευή σε όλη την eFood. Την απεργία αναμένεται να εισηγηθεί και να προκηρύξει σήμερα η ΠΟΕΕΤ, στηρίζοντας τα αιτήματα των διανομέων. «Το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη είναι σαν να υπαγορεύτηκε από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, για να βαφτίζουν “αυτο-απασχόληση” τη διανομή φαγητού ή να κρατάνε τους εργαζόμενους σε ομηρία με τρίμηνες εργολαβικές συμβάσεις. Εμείς ζητάμε απευθείας αορίστου προσλήψεις για όλους, όχι μόνο για τους 211 που έχει στη μισθοδοσία της η eFood, από τον στόλο των σχεδόν 3.000 διανομέων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, Γ. Χότζογλου.

Την 24ωρη απεργία της Παρασκευής στηρίζει το ΠΑΜΕ, δηλώνοντας ότι «ο νόμος-έκτρωμα της Ν.Δ., ο οποίος άνοιξε τις ορέξεις της εργοδοσίας και όπλισε τα χέρια της, θα σπάσει στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στον δρόμο».

Η εταιρεία απειλεί και τους καταναλωτές…

Κοκκίνισαν οι δρόμοι από διανομείς της efood

Αυτό είναι ο ορισμός του ρητού «Εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το βόδι». Παρ’ ότι ο κοινωνικός και διαδικτυακός σάλος για την αντεργατική συμπεριφορά της efood και των άλλων ψηφιακών πλατφορμών διανομής έχει προκαλέσει και ένα μαζικό κύμα διαγραφής καταναλωτών από τις ιστοσελίδες και τις σχετικές εφαρμογές τους για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες και την αξιολόγηση των υπηρεσιών τους, η efood ή οι διαχειριστές των εφαρμογών της είναι μάλλον… στον κόσμο τους.

Το εικονιζόμενο -πιθανότατα αυτοματοποιημένο- μήνυμα είναι η απάντηση της εταιρείας στο αίτημα καταναλωτή να διαγραφεί από χρήστης των υπηρεσιών της. Οχι μόνο δεν έγινε αυτόματη διαγραφή, αλλά το μήνυμα αφενός απαιτεί «αποδεικτικά στοιχεία ταυτοποίησης», αφετέρου προειδοποιεί, σχεδόν απειλεί ότι μπορεί να χρεωθεί «με ένα λογικό τέλος για διοικητικές δαπάνες παροχής πληροφοριών» και «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, άρνηση» να ικανοποιήσουν το αίτημα (διαγραφής εν προκειμένω). Και έχει και συνέχεια: «Εάν στο μέλλον δεν συμφωνείς με την απόφασή μας… μπορείς να υποβάλεις προσφυγή στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ή να ζητήσεις ένδικα μέσα».

Το μήνυμα υπογράφει η Online Delivery AE, ή η efood, κι αν δεν πρόκειται για απλή, αυτοματοποιημένη ψηφιακή ανοησία, καταδεικνύει ότι ο καπιταλισμός της πλατφόρμας καθιστά σκλάβους όχι μόνο τους «συνεργάτες» του, αλλά και τους «πελάτες» του.