Δικαστήριο στη Λευκορωσία καταδίκασε σήμερα δύο κορυφαίους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, στην πιο πρόσφατη κίνηση των αρχών στο πλαίσιο της αδυσώπητης καταστολής που έχουν εξαπολύσει μετά τις περσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Η Μαρία Κολεσνίκοβα, κορυφαίο μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, κρατείται από τη σύλληψή της τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δικαστήριο στο Μινσκ την έκρινε ένοχη για συνωμοσία με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας, δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης και παρότρυνση για ενέργειες που βλάπτουν την κρατική ασφάλεια και την καταδίκασε σε 11 χρόνια κάθειρξη.
Ο δικηγόρος Μαξίμ Ζνακ, επίσης ηγετικό μέλος του Συμβουλίου Συντονισμού, που αντιμετώπιζε τις ίδιες κατηγορίες, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια ποινή κάθειρξης.
Η Κολεσνίκοβα, η οποία βοήθησε στο συντονισμό διαδηλώσεων διαρκείας που ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές, τον Αύγουστο του 2020, αντιστάθηκε στις προσπάθειες των αρχών να την αναγκάσουν να εγκαταλείψει τη χώρα. Όταν αξιωματικοί της Λευκορωσικής υπηρεσίας ασφαλείας την οδήγησαν στα σύνορα με την Ουκρανία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να την απελάσουν βίαια, έσκισε το διαβατήριό της και επέστρεψε στη Λευκορωσία για να αντιμετωπίσει τη σύλληψή της.
Ο Κολεσνίκοβα και ο Ζνακ δικάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών, με τις οικογένειές τους να επιτρέπεται να παρίστανται στην ακροαματική διαδικασία, μόλις σήμερα, στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας.
Αμφότεροι αρνούνται τις κατηγορίες και η Κολσενίκοβα τις χαρακτήρισε «παράλογες».
«Για πολλούς, η Μαρία έχει γίνει παράδειγμα ανθεκτικότητας και αγώνα μεταξύ καλού και κακού. Είμαι περήφανος για αυτήν », δήλωσε ο πατέρας της Κολέσνικοβα, Αλέξανδρος, στο Associated Press. «Δεν πρόκειται για ετυμηγορία, αλλά για εκδίκηση των αρχών».
Η Λευκορωσία συγκλονίστηκε από μήνες διαμαρτυριών που τροφοδοτήθηκαν από την εκλογή του Προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο για έκτη θητεία, τον Αύγουστο του 2020, που η αντιπολίτευση και η Δύση κατήγγειλαν ως απάτη. Απάντησε στις διαδηλώσεις με μια μαζική καταστολή που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 35.000 άτομα να συλληφθούν και χιλιάδες να ξυλοκοπηθούν από την αστυνομία.
