ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μπάμπης Αγρολάμπος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με την ιδέα να ανοίξει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την Ελλάδα πάνω στις καταστροφικές πυρκαγιές παίζει τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της Τουρκίας. Στην αρχή οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ, άφηναν υπονοούμενα κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόθεση να στείλει βοήθεια, πριν ξεσπάσει κύμα πυρκαγιών και στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια όμως ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν σε ανάρτησή του με ευχαριστίες προς τις χώρες που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους και έτοιμες να βοηθήσουν, συμπεριέλαβε και την Ελλάδα. Εντούτοις, ο σύμβουλός του για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, Μ. Τσασίν, με δηλώσεις του χθες τα γύρισε ξανά λέγοντας ότι φταίει η Ελλάδα που δεν είχε η Τουρκία ικανή διεθνή βοήθεια πυροσβεστικών μέσων.

Η προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων της Τουρκίας να βάλουν στο κάδρο των καταστροφικών πυρκαγιών την Ελλάδα προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα. Ο Ν. Δένδιας είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Μ. Τσαβούσογλου χθες το πρωί, κατόπιν πρωτοβουλίας του Τούρκου ΥΠΕΞ, που εξέφρασε την αλληλεγγύη του για το θέμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Με ανάρτηση ο Ελληνας ΥΠΕΞ θέλησε να ξεδιαλύνει κάθε παρεξήγηση, αναφέροντας ότι «επισημάναμε ότι οι δύο χώρες είναι διατεθειμένες να παράσχουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τεθεί πρώτα υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στις χώρες μας».

Τα πρώτα υπονοούμενα της τουρκικής κυβέρνησης ήταν εστιασμένα στους Κούρδους, ωστόσο η επίκληση του «εσωτερικού εχθρού» δεν είχε αποτέλεσμα. Την Τετάρτη συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, όπου σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα σημειώθηκε ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας-Δασών, Σ. Σοϊλού και Μ. Πακντερμινλί, πυροδοτώντας σενάρια ανασχηματισμού.

Την Πέμπτη συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Τ. Ερντογάν με βασικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αλλά και τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση και τις σφοδρές καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λεπτομέρειες για τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις δεν έγιναν γνωστές, εντούτοις από τις δηλώσεις του συμβούλου του Τ. Ερντογάν, Μ. Τσασίν, φαίνεται ότι η Ελλάδα αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης.

«Παλαιότερα η Ελλάδα με κάποιον τρόπο έβαζε ανθρώπους του PKK να προκαλούν φωτιές στην Αττάλεια και άλλες τουριστικές περιοχές και αυτοί συνελήφθησαν και τιμωρήθηκαν» ανέφερε ο Μ. Τσασίν στο CNN Turk και συνέχισε στο ίδιο πνεύμα, κατηγορώντας τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδια για υποκρισία, επειδή την προπερασμένη Πέμπτη είχε επικοινωνήσει με τον Μ. Τσαβούσογλου για να εκφράσει τη συμπαράσταση και τη διάθεση παροχής βοήθειας. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Τ. Ερντογάν, «αυτή ήταν μία μαφιόζικη συμπεριφορά, διότι η Ελλάδα είπε θα δώσει βοήθεια και οι χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ δεν κινητοποιήθηκαν προκειμένου να στείλουν αυτές βοήθεια».

Η θεώρηση του προεδρικού συμβούλου για τη στάση της Ελλάδας δεν αντέχει στην ημερολογιακή εξέλιξη των γεγονότων, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση Ερντογάν. Πάντως, την ώρα που εξυφαίνονται σενάρια περί ελληνικού δακτύλου είναι διάχυτη η δυσφορία για τη μικρή έως ανύπαρκτη ανταπόκριση της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας στο αίτημα της Τουρκίας για πυροσβεστική συνδρομή. Οι μόνες χώρες που είχαν στείλει πυροσβεστικές δυνάμεις μέχρι χθες ήταν το Αζερμπαϊτζάν, η Ισπανία, η Κροατία, η Ρωσία και το Κατάρ, ενώ 60 πυροσβέστες έστειλε, όπως ανακοινώθηκε, και ο Ε. Τατάρ από τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Η προβληματική εικόνα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες -και ιδίως την Ε.Ε.- αποτυπώνεται ευκρινέστερα στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στα μέσα ενημέρωσης για την πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο Help Turkey, την οποία η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά μέσα θεωρούν απαξιωτική για το κύρος της χώρας, ενώ αντιθέτως η αντιπολίτευση την επικαλείται για να στηλιτεύσει την πολιτική Ερντογάν ότι σπρώχνει τη χώρα στην απομόνωση.

Επισήμως ούτε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας ούτε το υπουργείο Εξωτερικών έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και στον βαθμό που ανταποκρίθηκε στο αίτημα βοήθειας που είχε διατυπωθεί από την Τουρκία, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Μ. Τσαβούσογλου με τον Ζ. Μπορέλ.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Τ. Ερντογάν συζητήθηκε και το θέμα της Αμμοχώστου και, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, επαναβεβαιώθηκε η απόφαση για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης και η θέση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Για την Αμμόχωστο, ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV δήλωσε ότι «τα Βαρώσια άνοιξαν και τα βήματα που θα γίνουν θα είναι αυτά που απαιτεί το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον Τ. Ερντογάν, η Τουρκία έχει πολύ ικανούς ανθρώπους σε αυτό τον τομέα και πρόσθεσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα διεξαγωγής μίας «διεθνούς διάσκεψης το φθινόπωρο, μέσω ενός πανεπιστημίου, με τρόπο που να καλύπτει και το νομικό μέρος του θέματος». Από τη μία η προαναγγελία αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως πάγωμα της διαδικασίας ανοίγματος και από την άλλη ως νέος εκβιασμός προς την Κύπρο και τους διεθνείς παράγοντες εν όψει των συναντήσεων που αναμένεται να γίνουν τον Σεπτέμβριο για το Κυπριακό, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και των συνεδριάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων.