ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Διαλεκτή Αγγελή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής αποτελεί μεγάλη πρόκληση για πολλούς δήμους, οι οποίοι το 2018 φορτώθηκαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν αίθουσες την ώρα που η σχολική στέγη αποτελεί έτσι κι αλλιώς τεράστιο πρόβλημα.

Με κοντέινερ σε αυλές σχολείων ή με αυτοσχέδιες κατασκευές, οι δήμοι επιχειρούν να στεγάσουν χιλιάδες μικρά παιδιά χωρίς όμως να μπορούν να εξασφαλίσουν τις σωστές συνθήκες λειτουργίας των δομών προσχολικής αγωγής, ούτε και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιτάσσει η πανδημία.

Σε πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Κ.Ο. Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ, διαπιστώθηκε ότι στο Επαγγελματικό Λύκειο της περιοχής τα κοντέινερ που επρόκειτο να στεγάσουν αίθουσες για το 8ο, το 3ο και το 6ο Νηπιαγωγείο Ν. Σμύρνης δεν είχαν εγκατασταθεί και ο δήμος αποφάσισε να τοποθετήσει ξύλινα πάνελ εντός του αμφιθεάτρου του ΕΠΑΛ προκειμένου να δημιουργήσει «αίθουσες» για 80 παιδιά. «Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία για το πού θα στεγαστούν τα παιδιά», αναφέρει η Κ.Ο. και ζητά να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο «ώστε να μη στοιβαχτεί κανένα παιδί σε ακατάλληλα και μη ασφαλή κτίρια, σε χώρους που δεν πληρούν προϋποθέσεις για να στεγαστούν παιδιά αυτής της ηλικίας».

Οι εικόνες που έδωσαν στο φως της δημοσιότητας οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ είναι ενδεικτικές (902.gr): ξύλινες ψευδοτοιχίες χωρίς καμία ηχομόνωση, «αίθουσες» χωρίς κανέναν εξοπλισμό, χωρίς πρόβλεψη για χώρο σίτισης και ξεκούρασης των μικρών παιδιών, δομικά υλικά πεταμένα άναρχα στον αύλειο χώρο και μία τουαλέτα όλη κι όλη με τέσσερις λεκάνες και δύο νιπτήρες για συνολικά 140 παιδιά, αφού και παράρτημα του 7ου Νηπιαγωγείου θα στεγάζεται επίσης σε πρώην εργαστηριακές και αποθηκευτικές αίθουσες του ΕΠΑΛ. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ν. Σμύρνης σημειώνει με αγανάκτηση ότι «τέσσερα χρόνια τώρα, από την ψήφιση του νόμου για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης, ο Δήμος Νέας Σμύρνης δεν βρήκε άλλη λύση» και καλεί τους γονείς να «συσπειρωθούν» για «να ακούγονται αποτελεσματικά η φωνή και οι διεκδικήσεις τους».