Μια από τις πιο δύσκολες περιόδους του διάγει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τη διασυλλογική παρουσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρόωρος αποκλεισμός της ΑΕΚ και του Αρη ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την ελεύθερη πτώση που είχε αρχίσει από τα προηγούμενα χρόνια και μας… αναγκάζει να χωνέψουμε ότι για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αποδεχθούμε την πραγματικότητα με τα τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια: ένα για το Champions League και τρία για το Conference.
Το βάρος φέτος πέφτει πλέον σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Πρέπει να μπουν αμφότεροι στους ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων (οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ήδη εξασφαλίσει μίνιμουμ την παρουσία τους στο Conference), για να αρχίζουμε να υπολογίζουμε σε κάτι καλύτερο από αυτό που βιώνουμε τώρα και την επόμενη σεζόν, στην οποία μάλιστα ο πρωταθλητής θα μπαίνει στο Champions League από τον πρώτο προκριματικό.
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι δύο πρόωροι αποκλεισμοί δεν σόκαραν μόνο το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και τις ίδιες τις ομάδες και ειδικά την ΑΕΚ που δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία, μένοντας εκτός συνέχειας από ομάδα με σχεδόν μηδαμινό μπάτζετ.
Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, η Ενωση βιώνει κρίση «με το καλημέρα» στη σεζόν. Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς «κατσάδιασε» τους παίκτες του, κάνοντας λόγο για αδιάφορους και επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να φταίνε μόνο οι πρώην προπονητές για τις αποτυχίες των προηγούμενων ετών. Παράλληλα, Παπαδημητρίου – Κονέ άρχισαν επαφές με τους παίκτες και χθες έγινε γνωστό ότι ο Λόπες τελειώνει από την ομάδα, ενώ και ο Νταντσένκο θα πάει στην ΑΕΚ Β, μέχρι να βρεθεί λύση για το συμβόλαιό του, την ίδια ώρα που στην Αθήνα έφτασε ο Χατζησαφί.
Οσο για τον Αρη, ξεπερνά τον αποκλεισμό από την Αστάνα πιο ομαλά, καθώς και η εμφάνισή του στη ρεβάνς ήταν καλή και η ομάδα από το Καζακστάν είναι σε ανώτερο επίπεδο από τη Βέλεζ. Οι «κιτρινόμαυροι» ολοκλήρωσαν τη συμφωνία με τον Γκανέζο αριστερό μπακ Λούμορ (λίγο πριν υπογράψει διετές συμβόλαιο έμαθε ότι πέθανε το μόλις τεσσάρων εβδομάδων μωρό του) και περιμένουν τον Ιτούρμπε.
