Να καταστεί ξεκάθαρο με ποια υπηρεσία θα πρέπει να επικοινωνεί ο ξενοδόχος σε περίπτωση που πελάτης του διαγιγνώσκεται θετικός στον Covid-19 (ΓΓΠΠ ή ΕΟΔΥ;) ζητάει, κατ’ αρχάς, με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Η ΠΟΞ τονίζει ότι η διαχείριση του εξαιρετικά μικρού αριθμού πελατών ξενοδοχείων που διαγιγνώσκονται θετικοί στον Covid-19 δεν είναι απλή υπόθεση και προτείνει τη δημιουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας αποκλειστικά και μόνο για τους υγειονομικούς υπευθύνους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, μέσω της οποίας θα δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες-εγκρίσεις. Επίσης, η εντολή μεταφοράς στο ξενοδοχείο καραντίνας (εφόσον το ξενοδοχείο δεν διαθέτει δωμάτια καραντίνας) να δίνεται αμέσως και να αποτυπωθεί συγκεκριμένα η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από το σημείο της διάγνωσης ενός πελάτη του ξενοδοχείου ως θετικού στον Covid-19 μέχρι και τη μεταφορά του στο ξενοδοχείο καραντίνας.
Απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταγγελία ότι «ξενοδόχος εγκατέλειψε σε Κέντρο Υγείας ενοίκους του με κορονοϊό», η ΠΟΞ αναφέρει πως «δυστυχώς η διαδικασία διαχείρισης των ελάχιστων περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον Covid-19 είναι εξόχως δυσχερής και μάλιστα ανεξάρτητα από το αν το ξενοδοχείο διαθέτει βάσει νόμου (δυναμικότητας άνω των 50 δωματίων) γιατρό Covid ή όχι».
«Σε πολλές περιπτώσεις, οι αναγκαίες για την ορθή διαχείριση του κάθε περιστατικού οδηγίες των αρμοδίων στελεχών της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ είναι ασαφείς, ενώ ούτε η επικοινωνία είναι όσο άμεση και εύκολη θα έπρεπε, ειδικά τα Σαββατοκύριακα», αναφέρει η ΠΟΞ προσθέτοντας ότι η μεταφορά του πελάτη που βρίσκεται θετικός σε ξενοδοχείο καραντίνας δεν είναι μια απλή υπόθεση. Θα πρέπει, όπως αναφέρει η ΠΟΞ, να έχει προηγηθεί η καταχώριση του θετικού αποτελέσματος του τεστ (rapid ή PCR) στην ειδική πλατφόρμα και στη συνέχεια να δοθεί σχετική εντολή-παραπεμπτικό από την αρμόδια αρχή, διαδικασία που είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα.
«Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, μέσα στον πανικό και την απόγνωση, να έχουμε και το περιγραφόμενο στα παραπάνω δημοσιεύματα περιστατικό, να μην εφαρμόζεται δηλαδή το σχετικό πρωτόκολλο και ο πελάτης-ασθενής να οδηγείται στο Κέντρο Υγείας της περιοχής».
