Περίπου 700 αμαξοστοιχίες ακινητοποιήθηκαν χθες, πρώτη μέρα της απεργίας των 37.000 μηχανοδηγών των γερμανικών σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn), προκαλώντας μερική παράλυση και μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια, σε μια περίοδο που κορυφώνονται οι μετακινήσεις σε όλη τη Γερμανία και εκτός αυτής, λόγω διακοπών. Η κρατικής ιδιοκτησίας εταιρεία ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση τουλάχιστον του 25% των δρομολογίων, με ένα δρομολόγιο ανά δυο ώρες στις γραμμές που συνδέουν τις μεγαλύτερες πόλεις.
Παρά την ταλαιπωρία του κοινού, αλλά και την προσπάθεια του συνδικάτου των μηχανοδηγών GDL, που κήρυξε την απεργία, να περιορίσει στο ελάχιστο την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών, η εταιρεία δεν έκανε καμιά κίνηση προσέγγισης των αιτημάτων των εργαζόμενων για μισθολογικές αυξήσεις 3,2% και εφάπαξ επίδομα 600 ευρώ για την πανδημία, αντίστοιχο με αυτό που δόθηκε σε όλο τον δημόσιο τομέα.
Το συνδικάτο των οδηγών τρένων θα αποφασίσει, την ερχόμενη εβδομάδα, πότε θα συνεχίσει την απεργία, που η πρώτη φάση της ολοκληρώνεται σήμερα, προκειμένου να μην επηρεαστούν τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου. Εχει, όμως, να αντιμετωπίσει και τις επιθέσεις της διοίκησης της Deutsche Bahn, που κατηγορεί τους εργαζόμενους για «αντικοινωνική συμπεριφορά και επίθεση σε όλη τη Γερμανία», αλλά και των επιχειρηματικών ενώσεων, όπως των αυτοκινητοβιομηχάνων, που διαμαρτύρονται για τα υψηλά κόστη από την αναγκαστική απότομη διακοπή της παραγωγής, καθώς οι σιδηρόδρομοι είναι το βασικό μέσο διοχέτευσης των αυτοκινήτων στην εμπορική αλυσίδα.
Οφείλει κανείς, πάντως, να παρατηρήσει τα εξαιρετικά… γερμανικά ανακλαστικά της υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία –υποθέτουμε συμπτωματικά– ανακοίνωσε, λίγες ώρες πριν από την εκκίνηση της απεργίας, ότι εγκρίνει την κρατική ενίσχυση ύψους 550 εκατ. ευρώ στην Deutsche Bahn για τις ζημιές που υπέστη στη διάρκεια της πανδημίας η θυγατρική της, DB Fernverkehr, που παρέχει τις υπηρεσίες σιδηροδρομικής μεταφοράς. Η ενίσχυση αφορά τις απώλειες εσόδων το διάστημα 16/3 – 7/6/2020 από τα εσωτερικά ταξίδια και 16/3 – 30/6/2020 για τα διεθνή ταξίδια, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο πρώτο πανευρωπαϊκό λοκντάουν. Υπολογίζεται ότι, στο διάστημα αυτό, οι κρατικοί γερμανικοί σιδηρόδρομοι έχασαν το 70% της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2019.
