Η έκθεση αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση της λειτουργίας του χώρου των Μιτάτων, με τριήμερο εκδηλώσεων 30/7, 31/7 και 1/8 και πραγματοποιείται με τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και με την στήριξη του δήμου Ανωγείων και της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ν-Ιδαία Συνεργασία».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το ηχητικό ντοκουμέντο για το έργο “Morning Cheryl fuck off Time Warps – Λαβύρινθος Χώρα”, αποτελεί ένα από τα πολλά αποτελέσματα ηχοποίησης που μπορεί να εφαρμοστεί μέσα από τη χρήση συγκεκριμένων παραμέτρων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος και όχι μόνο.
«”Μιτάτο” σημαίνει στα λατινικά στρατιωτικό κατάλυμα. Οι αρχαιολόγοι αναφέρονται σε αυτά με τον όρο “θολωτές κατασκευές”, συνδέοντάς τα με μινωικούς τάφους. Η έλλειψη πλάγιων όψεων στο σχήμα τους, εκφράζει το αντίθετο της ιεράρχησης. Ο Λαβύρινθος, ως ο κατεξοχήν “Μη – Τόπος”, εμφανίζεται όταν η γλώσσα γίνεται αντικείμενο περιπλάνησης και αποτελεί πεδίο σύγκρουσης του ανθρωπισμού με το τερατώδες. Δεν σχεδιάζεται μόνο μία εγκατάσταση στο χώρο, αλλά η εμπειρία του υποκειμένου μέσα σε αυτό, δηλαδή ο χρόνος του. Ο χρόνος του υποκειμένου ο οποίος έρχεται σε ρήξη με τον χρόνο του μιτάτου εσωτερικά. Επομένως, ανακατασκευάζουμε το χρόνο του. Ο χρόνος που μέχρι πρότινος έρεε συνεχόμενα, σταματά και ξαναρχίζει με διαφορετικό ρυθμό. Σήμερα, ο χώρος είναι εξαρτημένος από τον χρόνο και ο αρχιτέκτονας – ο εικαστικός – ο ποιητής, μπορεί να ελέγξει μόνο τον χρόνο», αναφέρουν οι διοργανωτές.
Σχετικά με το Φεστιβάλ Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης για πρώτη φορά οργανώνει το «Φεστιβάλ Κρήτης», με άξονα τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους και τα πολιτιστικά της μνημεία, από την μια έως την άλλη άκρη του νησιού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, την στήριξη δήμων και των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, για τους οποίους, οι επισκέπτες της Κρήτης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από την ιστοσελίδα ΕΔΩ.
Σε όλες τις εκδηλώσεις θα εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Συνίσταται η έγκαιρη προσέλευση στις εκδηλώσεις για την αποφυγή καθυστερήσεων καθώς και συνωστισμού (1 έως 1,5 ώρα πριν την έναρξη τους).
