Σε μία εβδομάδα από σήμερα, η μπάλα ήδη θα κυλάει στα γήπεδα του Euro 2020. Υπάρχει όμως μια ομάδα που, αν έπαιζε, ίσως και να κατακτούσε το τρόπαιο: με Ομπλακ τερματοφύλακα, Σέρχιο Ράμος και Φαν Ντάικ στην άμυνα, Ζομποσζλάι και Ζανιόλο στο κέντρο και τους Χόλαντ και Ιμπραΐμοβιτς στην επίθεση μεταξύ άλλων. Θα λείψουν όμως, είτε λόγω τραυματισμών είτε λόγω Covid-19 είτε επειδή απλά δεν προκρίθηκαν…
ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΪΜΟΒΙΤΣ: Τον περασμένο Μάρτιο, ο 39χρονος επιθετικός της Μίλαν εξέπληξε ανακοινώνοντας ότι επιστρέφει στην Εθνική Σουηδίας ύστερα από πενταετή απουσία. Με δεδομένο ότι δεν έχει ξεχάσει την τέχνη του γκολ, η παρουσία του στο Euro 2020 ήταν μια προοπτική που ενθουσίαζε τους οπαδούς των Σκανδιναβών – και όχι μόνο. Ομως ένας τραυματισμός στο γόνατο στη διάρκεια του 3-0 επί της Γιουβέντους τον κρατάει μακριά. Και κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι σε θέση (ή θα έχει τη διάθεση) να περιμένει το Μουντιάλ του 2022 για να αποχωρήσει οριστικά από το διεθνές προσκήνιο.
ΣΕΡΧΙΟ ΡΑΜΟΣ: Στο Εuro 2020, ο Σέρχιο Ράμος θα είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει ή να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ διεθνών αγώνων για έναν ποδοσφαιριστή που ανήκει στον Αιγύπτιο Αχμέντ Χασάν με 184 ματς. Αντ’ αυτού όμως, ο 35χρονος Σεβιγιάνος των 180 συμμετοχών θα μείνει μακριά από τα γήπεδα της διοργάνωσης, γιατί δεν περιλήφθηκε στη λίστα του Λουίς Ενρίκε. Ο λόγος: τα μόλις 5 παιχνίδια στα πόδια του μέσα στο 2021 και οι επίμονοι τραυματισμοί σε όλη τη σεζόν. Η απουσία του δημιούργησε σάλο, καθώς ο Ισπανός τεχνικός πήρε μόνο 24 παίκτες, αντί για 26 που μπορούσε. Ητοι, υπήρχε χώρος για έναν παίκτη με απίστευτη εμπειρία που θα μπορούσε να είχε -έστω και μόνο- εμψυχωτικό ρόλο.
ΒΙΡΤΖΙΛ ΦΑΝ ΝΤΑΪΚ: Η ρήξη χιαστών στο δεξιό γόνατο, από σύγκρουση με τον Τζόρνταν Πίκφορντ της Εβερτον τον περασμένο Οκτώβριο, έβαλε πρόωρο τέλος στη σεζόν για τον χαρισματικό στόπερ της Λίβερπουλ και αρχηγό της Εθνικής Ολλανδίας. Εχει επιστρέψει στις προπονήσεις μεν, αλλά έθεσε εαυτόν εκτός Euro 2020 για να ολοκληρωθεί η αποκατάστασή του και να ξαναβρεί τη φόρμα του. Ελειψε πολύ από τη Λίβερπουλ φέτος και ανάλογα αισθητή θα είναι η απουσία του και από τους «Οράνιε», που έχουν καλή κλήρωση και φιλοδοξίες στην πρώτη μεγάλη διοργάνωσή τους μετά το Μουντιάλ του 2014.
ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΖΟΜΠΟΣΖΛΑΪ: Το ουγγρικό ποδόσφαιρο είχε πολύ καιρό να βγάλει ένα τέτοιο ταλέντο. Αλλά ο 20χρονος πρωταγωνιστής της πρόκρισης των Μαγυάρων στα τελικά, με το γκολ του στις καθυστερήσεις του μπαράζ με την Ισλανδία, δεν βρίσκεται στην 26άδα του Μάρκο Ρόσι για το τουρνουά. Ο επιθετικός μέσος της Λιψίας είχε τραυματιστεί στον μηρό τον Ιανουάριο και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της αποκατάστασης, έχοντας επιστρέψει σε ελαφριές προπονήσεις στα τέλη Μαΐου.
ΝΙΚΟΛΟ ΖΑΝΙΟΛΟ: Ο 22χρονος επιθετικός μέσος της Ρόμα υπέστη δύο τραυματισμούς χιαστών στα δύο γόνατα μέσα στο 2020. Σε συνεννόηση με τον εκλέκτορα της Ιταλίας Ρομπέρτο Μαντσίνι, τέθηκε εκτός Euro 2020, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως και να είναι έτοιμος για το Μουντιάλ του 2022 – τον μεγάλο στόχο της «Σκουάντρα Ατζούρα».
ΜΕΪΣΟΝ ΓΚΡΙΝΓΟΥΝΤ: Ενας επίμονος τραυματισμός στον προσαγωγό κράτησε τον 19χρονο φορ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκτός Εθνικής Αγγλίας. Είχε περιληφθεί στην αρχική αποστολή, όμως οι ενοχλήσεις δεν σταμάτησαν. Υπό κανονικές συνθήκες θα συναγωνιζόταν τον Τζέιντον Σάντσο για μια θέση στο δεξί άκρο της επίθεσης.
ΤΖΟ ΓΚΟΜΕΖ: Οπως ο παρτενέρ του στην άμυνα της Λίβερπουλ, ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ, έτσι και ο 24χρονος Αγγλος στόπερ τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο πέρυσι το φθινόπωρο – αυτός, στη διάρκεια της διακοπής για τις εθνικές ομάδες τον Νοέμβριο. Δεν έχει ακόμα επιστρέψει στις προπονήσεις, οπότε δεν βρίσκεται στη λίστα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ για το Euro 2020.
ΑΝΣΟΥ ΦΑΤΙ: Ο Ανσου Φάτι ξεπετάχτηκε στο προσκήνιο στις αρχές της σεζόν 2019-20, όμως από το περασμένο φθινόπωρο ο 18χρονος επιθετικός της Μπαρτσελόνα μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία -έχει ήδη κάνει τέσσερις επεμβάσεις- για το γόνατό του. Ετσι θα λείψει από την Εθνική Ισπανίας, όπου θα ήταν μια εξαιρετική λύση για τον Λουίς Ενρίκε με τη φρεσκάδα, την ταχύτητα και τα τελειώματά του.
ΜΑΡΚ-ΑΝΤΡΕ ΤΕΡ-ΣΤΕΓΚΕΝ: Ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα θα λείψει από την αποστολή της Γερμανίας, καθώς υποβλήθηκε σε εγχείρηση στον επιγονατιδικό τένοντα στις 20 Μαΐου. Εναλλακτική λύση υψηλού επιπέδου πίσω από τον αρχηγό της «Νατσιοναλμάνσαφτ», Μάνουελ Νόιερ, ο 29χρονος γκολκίπερ θα αργήσει να επιστρέψει στη δράση. «Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, θα είμαι ένας απλός φίλαθλος που θα υποστηρίζει τη χώρα του από την τηλεόραση», είπε.
ΜΑΡΚΟ ΡΟΪΣ:Με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των παικτών που μπορούσε να καλέσει ο Γιόαχιμ Λεβ, θεωρούνταν δεδομένο ότι θα έμπαινε στη λίστα ο αρχηγός της Ντόρτμουντ, που ήταν πάντα άτυχος πριν από τα μεγάλα τουρνουά λόγω τραυματισμών. Ομως ο Μάρκο Ρόις, που και φέτος ταλαιπωρήθηκε αρκετά, αποφάσισε να «αυτοαποκλειστεί» ύστερα από μια πολύ έντονη σεζόν, να ξεκουραστεί και να επιστρέψει δυνατότερος – με το βλέμμα στο Μουντιάλ του 2022.
● Στους απόντες λόγω τραυματισμών περιλαμβάνονται και οι Αντονί Μαρσιάλ (Γαλλία), Ντάνι Καρβαχάλ (Ισπανία), Πέδρο Νέτο (Πορτογαλία), Κρίστοφ Πιάτεκ (Πολωνία). Ούτε ο Γέσπερ Σίλεσεν θα ενισχύσει την Ολλανδία, όμως αυτός λείπει επειδή βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό προ μερικών ημερών.
ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ: Υπάρχει και η κατηγορία των μεγάλων αστέρων που χάνουν το Euro 2020 επειδή δεν προκρίθηκαν οι ομάδες τους. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τρεις. Κατ’ αρχάς, ο Ερλινγκ Μπράουτ Χόλαντ, ο εκπληκτικός 20χρονος φορ της Ντόρτμουντ που δεν κατάφερε να αποτρέψει τον αποκλεισμό της Νορβηγίας από τη Σερβία στον ημιτελικό των μπαράζ. Ενας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στον κόσμο και πρωταγωνιστής στο πρωτάθλημα που κατέκτησε στην Ισπανία η Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Γιαν Ομπλακ, επίσης λάμπει διά της απουσίας του, επειδή η υπόλοιπη σλοβενική ομάδα είναι μέτριας ποιότητας και δεν έχει βρει τον δρόμο προς τα τελικά μεγάλης διοργάνωσης μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Ο αποκλεισμός στα πέναλτι από τη Σκοτία κρατάει εκτός τουρνουά και τον Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, τον «Πολ Πογκμπά» της Σερβίας, που εντυπωσιάζει με τα χρώματα της Λάτσιο.
