Οι προσπάθειες να ενταθεί ο εμβολιασμός σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν ενταθεί, έπειτα από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που καταγράφονται σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, το Λάος και το Ανατολικό Τιμόρ. Η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας έχει αυξηθεί, καθώς Βιετναμέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε ένας «πολύ επικίνδυνος» συνδυασμός της ινδικής και της βρετανικής παραλλαγής, που μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Μαλαισία ξεπέρασε εκείνον της Ινδίας σε κατά κεφαλήν επίπεδο, ενώ τα συνολικά κρούσματα στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος και το Ανατολικό Τιμόρ έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.
Η Ταϊλάνδη, η δεύτερη χώρα που κατέγραψε κρούσματα μετά την Κίνα, είχε κερδίσει επαίνους για την επιτυχία της στον περιορισμό των κρουσμάτων στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, αλλά ο αριθμός των νεκρών από COVID-19 δεκαπλασιάστηκε μέσα σε ένα δίμηνο. Αν και χαμηλός για τα διεθνή δεδομένα, έφτασε τους 1.000 ανθρώπους.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην περιοχή έκρουσε ο Αλεξάντερ Ματέου, ο διευθυντής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Όπως είπε, «τα ποσοστά μόλυνσης από Covid-19 είναι πολύ ανησυχητικά σε χώρες ανά την Νοτιοανατολική Ασία» και τόνισε ότι «οι πιο επικίνδυνες και φονικές παραλλαγές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για πολύ ταχύτερο μοίρασμα και παρασκευή εμβολίων παγκοσμίως για τον περιορισμό αυτής της πανδημίας και για την αποφυγή μαζικών θανάτων.
Μέτρα, ελλείψει εμβολίων
Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια και οι χώρες αυτές προσφεύγουν στη λήψη περιοριστικών μέτρων.
Στο Βιετνάμ, μια χώρα 98 εκατ, κατοίκων που είχε πολύ καλά αποτελέσματα στην πρώτη φάση της πανδημίας και οι θάνατοι δεν ξεπέρασαν τους 50, επιβλήθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα στην πόλη Χο Τσι Μιν. Λόγω των μέτρων για την πανδημία, στο βόρειο τμήμα της χώρας τα εργοστάσια που προμηθεύουν τις παγκόσμιες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Apple και η Samsung, λειτουργούν με μειωμένη παραγωγικότητα, ενώ ο μεγαλύτερος αγροβιομηχανικός όμιλος της Ταϊλάνδης, Charoen Pokphand Foods Pcl, έκλεισε ένα εργοστάσιο πουλερικών για πέντε ημέρες όταν κάποιοι εργάτες του βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Επίσης χιλιάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργοστάσια, εργοτάξια και φυλακές.
Μέτρα λαμβάνει και η Μαλαισία, η οποία από αύριο θα βρίσκεται σε «καθολικό λοκντάουν», ενώ θα μπορούν να λειτουργούν κάποια εργοστάσια, αλλά με μειωμένη παραγωγικότητα.
Η Μαλαισία έχει επιχειρήσει να επιταχύνει την εμβολιαστική της εκστρατεία, αλλά λιγότερο από το 6% των πολιτών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό το μισό από ό,τι στην Ινδία.
Κάποιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είτε είχαν δώσει λιγότερη έμφαση στις προμήθειες των εμβολίων σε σχέση με δυτικές χώρες ή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευτούν.
Αλλά, σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, Τέο Γικ Γινγκ, όταν το ποσοστό του πληθυσμού που είναι προστατευμένο από εμβολιασμό, «η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού παραμένει ευάλωτη. Τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είτε κινδυνεύουν ή είναι ήδη υπερφορτωμένα».
Καλύτερα η πλούσια Σιγκαπούρη
Τη δύναμη της οικονομικής ισχύος στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποδεικνύει η Σιγκαπούρη, πλούσια χώρα της περιοχής, η οποία έχει ποσοστά εμβολιασμού συγκρίσιμα με εκείνα των δυτικών χωρών με πάνω από το 36% να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση. Ωστόσο, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων από νέες παραλλαγές, αποφασίστηκε η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων μέσα στον Μάιο.
Ανησυχία για τις Φιπιππίνες και την Ινδονησία
Αξιωματούχοι υγείας παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τυχόν αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, τις δύο πολυπληθέστερες χώρες της περιοχής, που επλήγησαν αμφότερες σκληρά από την πανδημία τον περασμένο χρόνο.
Οι Φιλιππίνες κατέγραψαν την Παρασκευή τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου μήνα, ενώ ο μέσος όρος επταημέρου των νέων κρουσμάτων στην Ινδονησία έφθασε την Κυριακή στο ανώτατο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών και πλέον.
Μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων επίσης αναφέρθηκε κοντά στο ινδικό σύνορο της Μιανμάρ προκαλώντας ανησυχίες για το σύστημα υγείας το οποίο έχει καταρρεύσει μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.
