ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Σπύρος Τσάμης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μόλις συναντηθήκαμε, ακαριαία, η παρουσία του επανέφερε στη μνήμη μας το εμπνευσμένο γκολ που είχε πετύχει στο Βέλγιο. Απέναντι στην Αντερλεχτ όταν έπαιζε στην ΑΕΚ (2011), η ατελέσφορη μείωση (2-1) του σκορ πριν ναυαγήσει (4-1) η ομάδα του!

Ο 34χρονος Λεονάρντο εδώ και λίγους μήνες πάλι κάτοικος Ελλάδας, προερχόμενος από τις υπερατλαντικές εμπειρίες του, χαμογέλασε, σχολίασε «είναι το πιο όμορφο γκολ που έχω πετύχει, άξιζε για… τρία γκολ», αλλά μόνος του επέλεξε να ακολουθήσει συστολή που τον τιμά: «Μακάρι να μπορούσαμε να μιλήσουμε μόνο για τέτοια γκολ, για θέαμα. Οι μέρες μάς υποχρεώνουν όμως να μιλήσουμε ώριμα για προβλήματα».

Τον τιμά η ίδια αντίδραση επειδή βγήκε από τον μικρόκοσμό του. Περιμένει «από μέρα σε μέρα να υπογράψω σε ελληνική ή ξένη ομάδα» αλλά, αρχικά, πήρε τη συζήτηση πάνω του για να διαχωρίσει τις ουσιώδεις από τις καθιερωμένες αναφορές:

«Οταν η ανθρώπινη ζωή απειλείται, δεν μπορείς να μιλάς για τα δικά σου, ούτε μόνο για ωραία γκολ όπως αυτό. Επέστρεψα πριν από λίγους μήνες στην Ελλάδα που νιώθω μετά από τόσα χρόνια [από το 2005] δεύτερη πατρίδα μου, αγωνιώ και εγώ για την τύχη τόσων ανθρώπων, προσπαθώ να μοιραστώ τις ίδιες σκέψεις με τις δυο κόρες μου. Εχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά, να τους πούμε, χωρίς να τα φοβίσουμε».

Για την ακροβασία της γενέτειράς του με τη διεξαγωγή του Κόπα Αμέρικα: «Και όχι μόνο. Παράλληλα στη Βραζιλία γίνονται παιχνίδια του Κόπα Λιμπερταδόρες, παιχνίδια των τοπικών πρωταθλημάτων, δεν είναι μόνο το Κόπα Αμέρικα. Μακάρι ο πρόεδρος της χώρας να είχε την τελευταία λέξη, αλλά δεν αποφασίζει μόνος του. Εγώ που λέω πως είναι ρίσκο η διεξαγωγή του, όμως όχι οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι -όπως μου λένε οι συγγενείς μου. Καταλαβαίνω πως τελικά γίνεται με ασφάλεια, έχει τον τρόπο η κυβέρνηση. Αλλά και πάλι η αγωνία είναι φυσιολογική. Παράλληλα, μας πάγωσε η πτώση του Ερικσεν. Νιώθω πως η αιτία δεν είναι τόσο απλή, δηλαδή η κούραση από τα πολλά παιχνίδια. Νιώθω πως υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε για την πτώση του Ερικσεν και θα το μάθουμε στο μέλλον».

Τα ελληνικά του; Θα τα ζήλευαν πολλοί Ελληνες. Από το 2005 ώς το 2009 παίκτης των Θρασύβουλου, Λεβαδειακού, πριν από την τριετία (2009-2012) στην ΑΕΚ και από τότε ώς σήμερα περιηγητής σε ομάδες της Νότιας Κορέας, της Κίνας και της αραβικής χερσονήσου: «Σκληρό το ποδόσφαιρο των Κορεατών, σε τόπο όπου με αποθέωσαν, τόπος-βασίλειο του σεβασμού. Η μπάλα είναι ο σύγχρονος έρωτας των Κινέζων, ενώ σε… άλλο κόσμο, όπως είναι η Αραβία, καταλαβαίνεις, όπως πουθενά αλλού, πως το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει διαφορετικούς λαούς. Να τους ενώσει!».

Και τώρα; Ετοιμος για την επάνοδο; Δεν θα στοιχίσει η αποχή τόσων μηνών;

«Δεν σταμάτησα να προπονούμαι για να είμαι έτοιμος. Μιλώ τώρα με ελληνικές και ξένες ομάδες· θα είναι, με την βοήθεια του Θεού, όμορφο να γυρίσω στην ΑΕΚ, της χρωστώ πως με βοήθησε να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, με ανέβασε σε άλλο επίπεδο. Κι εγώ, με τα χρήματα που πήρε από τη μεταγραφή μου τη βοήθησα σε δύσκολη περίοδο για το ταμείο της. Δόξα τω Θεώ, μπορώ για τρία-τέσσερα χρόνια να παίξω καλά. Το ξέρω…».

Στις συχνές αναφορές στον Θεό άλλαζε το βλέμμα του.

«Πιστεύω στον Θεό, σ’ εκείνον χρωστώ τα πάντα, επαγγελματικά και προσωπικά. Τα δυο παιδιά μου είναι δώρα του, ο Θεός έχει σχέδιο για όλους μας. Αν αναρωτηθείς και το ψάξεις μέσα σου και δίπλα σου, θα το καταλάβεις».

Πώς… ξεπέσατε οι Βραζιλιάνοι και παίζετε πλέον σαν Ευρωπαίοι; Πού είναι η τεχνική, η φαντασία σας;

«Πολλοί ξένοι προπονητές σε βραζιλιάνικες ομάδες, πολλοί ξένοι παίκτες. Αυτό που είπατε ενοχλεί τους απλούς Βραζιλιάνους για τις ομάδες και την Εθνική. Στις νίκες δεν μιλούν, στις ήττες φωνάζει ο κόσμος “γιατί παίζετε κλειστά, Βραζιλία σημαίνει φαντασία με την μπάλα, θυμηθείτε το”. Το λέω κι εγώ, είμαι οπαδός της Φλαμένγκο, της ομάδας που έχει 40 εκατομμύρια οπαδούς σε όλη τη Βραζιλία».

Καλώς επανήλθες, Λεονάρντο Ροντρίγκες Περέιρα.