Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και χωρίς σοβαρές ελπίδες για άρση του πολιτικού αδιεξόδου ολοκληρώθηκαν χθες οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη γειτονική μας Βουλγαρία – οι δεύτερες κατά σειρά που γίνονται στη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα στις τελευταίες 100 μέρες και οι τρίτες μετά την περσινή κατάρρευση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ.
Τα πρώτα έξιτ πολ που δημοσιεύτηκαν αργά χθες τη νύχτα επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για ουσιαστική «ισοπαλία» ανάμεσα στο δεξιό κόμμα GERB του 62χρονου πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ και τη νεόκοπη παράταξη «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ITN) του δημοφιλούς τραγουδιστή και τηλεπαρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ, και άρα για παράταση της κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, το GERB κερδίζει μεν και πάλι την πρωτιά με περίπου 22,1-23,5% των ψήφων, αλλά το ITN μειώνει κι άλλο τη διαφορά συγκεντρώνοντας μεταξύ 21,5% και 22,3% των ψήφων.
Να σημειωθεί εδώ ότι το GERB κέρδισε και τις εκλογές της 4ης Απριλίου με σχεδόν 26%, αλλά δεν μπόρεσε να βρει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας, ενώ το ITN που έλαβε τότε το 17,6%, δεν ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και προτίμησε τις νέες κάλπες. Ωστόσο για τα τελικά αποτελέσματα ίσως χρειαστεί υπομονή λίγων ημερών, ενώ είναι βέβαιο πως θα γίνουν πολλές ενστάσεις και καταγγελίες εκατέρωθεν για εκλογονοθεία, εκφοβισμό και χειραγώγηση ψήφων.
Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα του Μπορίσοφ, που κυβέρνησε για τρεις συνεχόμενες θητείες και για περισσότερα από δέκα χρόνια υπήρξε ο αδιαφιλονίκητος «ισχυρός ανήρ» στο (άκρως διαπλεκόμενο με ισχυρούς επιχειρηματίες αλλά και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος) βουλγαρικό πολιτικό σύστημα, φαίνεται πως χάνει κι άλλο έδαφος μετά τις νέες καταγγελίες της υπηρεσιακής κυβέρνησης για σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, που «ψαλίδισαν» κι άλλο τα ποσοστά του.
Αλλωστε για πρώτη φορά οι εκλογές γίνονται με τη χρήση αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών συστημάτων, ώστε να περιοριστεί η εκτεταμένη νοθεία και το φαινόμενο της εξαγοράς ψήφων: σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Ιβάν Ρασκόφ, μέχρι χθες είχαν συλληφθεί 900 άτομα για διάφορες μορφές εκλογικής δωροδοκίας, ιδίως στα χωριά της επαρχίας, όπου το «παζάρι» της ψήφου ξεκινά από μικροποσά των 20-50 λέβα και σε μερικές περιπτώσεις περιορίζεται ακόμη και σε λίγα κιλά αλεύρι ή ένα φόρτωμα καυσόξυλα!
Αμερικανικές κυρώσεις
Μεγάλη ζημιά στον Μπορίσοφ φαίνεται πως έκαναν όμως και οι πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος κυβερνητικών συνεργατών του αλλά και ντόπιων μεγιστάνων του πλούτου, που η κυβέρνησή του επί χρόνια προστάτευε – κυρώσεις που σωστά ερμηνεύτηκαν σαν τορπίλη της Ουάσινγκτον στις όποιες ελπίδες επανεκλογής του πρώην παλαιστή, σωματοφύλακα και… αυτοδημιούργητου πολιτικού.
Ο «άφθαρτος» Τριφόνοφ, που μοιάζει να ακολουθεί κατά πόδας τα βήματα των «Πέντε Αστέρων» του Ιταλού κωμικού Μπέπε Γκρίλο, έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως το κόμμα του δεν σκοπεύει να συνεργαστεί μετεκλογικά με τους… τρίτους και καταϊδρωμένους Σοσιαλιστές, αλλά και με το τουρκικό κόμμα TRF, και ελπίζει στη δημιουργία κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα που προέκυψαν από τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2020 που έριξαν τον Μπορίσοφ, δηλαδή με το κεντροδεξιό κόμμα Δημοκρατική Βουλγαρία και το κεντροαριστερό κίνημα κατά της διαφθοράς «Ξεσηκωθείτε: Εξω η Μαφία!», ενώ ποντάρει και στην έμμεση ώς τώρα αλλά σαφή υποστήριξη του προέδρου (και ορκισμένου εχθρού του Μπορίσοφ) Ρούμεν Ράντεφ. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Τριφόνοφ δεν κατεβαίνει για βουλευτής και έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει προσωπικά την πρωθυπουργία…
Και από τις νέες κάλπες, λοιπόν, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκύψει ξανά μια κατακερματισμένη Βουλή, που δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Οπότε ο μόνος δρόμος που απομένει θα είναι η επανάληψη των εκλογών, με την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί επιτέλους η απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των 240 εδρών.
