Σοκάρουν οι αποκαλύψεις μετά τη δημοσιοποίηση από την «Εφ.Συν.» της επιστολής των 22 αθλητών της ενόργανης γυμναστικής προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους φορείς για συστηματική και πολλαπλή κακοποίησή τους, που έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Μιλώντας σήμερα στο Open η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Δήμητρα Καστρίτση, έκανε λόγο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ξυλοδαρμούς και υποσιτισμούς παιδιών από 5 έως και 14 ετών και προπονήσεις με σπασμένα χέρια και πόδια.
«Υπήρχε πολύ σκληρή κακοποίηση απέναντι σε αθλητές και αθλήτριες από πολύ μικρή ηλικία, λεκτική, με ξυλοδαρμούς, τιμωρίες. Υπήρχαν παιδιά που λόγω του βάρους δεν μπορούσαν να φάνε. Τους απαγόρευαν να φάνε. Ετρωγαν οδοντόκρεμες. Έπαιρναν διουρητικά», καταγγέλλει.
«Υποχείρια παιδιά και γονείς λόγω εκβιασμών»
Όπως αναφέρει η κ. Καστρίτση, είχε πέσει και η ίδια θύμα ξυλοδαρμού, πολλές φορές, όταν ήταν περίπου 12 ετών, αλλά όταν οι γονείς της απευθύνθηκαν τόσο στην προπονήτρια όσο και στη διοίκηση άρχιζαν οι εκβιασμοί αντί να υπάρξει κάποια μέριμνα.
«Στην πορεία, με έναν μαγικό τρόπο, γινόμασταν υποχείρια και εμείς αλλά και οι γονείς. Μας εκβίαζαν με αποχαρακτηρισμούς, πως θα μας διώξουν. Οπότε έπρεπε να υπομείνουμε όλα αυτά» είπε η πρώην πρωταθλήτρια, που τόνισε την ανάγκη να επέλθει κάθαρση στο χώρο, γιατί ακόμα και σήμερα υπάρχουν προπονητές που ήταν γνωστοί τότε.
Όπως έγραφε χθες η «Εφ.Συν.», οι αθλητές και οι αθλήτριες που καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι αποφασισμένοι να δώσουν ονόματα όσων τους κακοποίησαν και να περιγράψουν με λεπτομέρειες όσα τραυματικά έζησαν.
