Μια εβδομάδα με έντονο εσωκομματικό ενδιαφέρον, εκδηλώσεις και συνεδριάσεις ξεκινά για το Κίνημα Αλλαγής, στο οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ανάμεσα σε αυτές και ο Σφυγμός της Prorata για την «Εφ.Συν.», δίνουν ορισμένες μικρές αχτίδες αισιοδοξίας στην ηγεσία αναφορικά με την επόμενη μέρα του κεντροαριστερού φορέα.
Στην εν λόγω μέτρηση το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη κερδίζει μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στάσιμος στα ίδια ποσοστά που είχε τον Νοέμβριο του 2020, χωρίς το παραμικρό εκλογικό όφελος και παρά τη δριμεία αντιπολίτευση προς τη Ν.Δ., η οποία με τη σειρά της συγκεντρώνει την ευρεία αποδοκιμασία των πολιτών για τους χειρισμούς της στην πανδημία και τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας.
Πιο ελπιδοφόρα για το Κίνημα Αλλαγής είναι τα ευρήματα της αντίστοιχης έρευνας της GPO, σύμφωνα με την οποία το δυνητικό ποσοστό που θα λάμβανε στις εκλογές αγγίζει το 12,5%, δηλαδή περίπου 4,5 μονάδες πάνω από την επίδοση του Ιουλίου του 2019 αλλά και μια καταγραφή σαφώς καλύτερη από όλες τις μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος. Επιπλέον το 49,1% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι προτιμά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ως το αντίπαλο δέος έναντι της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στην ερώτηση ποιος εκφράζει περισσότερο τη σοσιαλδημοκρατία η Φώφη Γεννηματά υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα με 48,2% έναντι 37,3%.
«Οι πολίτες επιλέγουν το Κίνημα Αλλαγής επιθυμώντας να το ξαναδούν ως διάδοχο του ΠΑΣΟΚ και ως ισχυρό πόλο απέναντι στη Ν.Δ., σοβαρά και τεκμηριωμένα» τόνισε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, δίνοντας την ερμηνεία της Χαριλάου Τρικούπη για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ απευθυνόμενος στο εσωκομματικό ακροατήριο κάλεσε όλες τις πτέρυγες να κινηθούν ενωτικά προς την ίδια κατεύθυνση.
Σε αυτό το φόντο η Φώφη Γεννηματά, η οποία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της προσεχούς Παρασκευής ετοιμάζεται να ξεκαθαρίσει εκ νέου τον οδικό χάρτη των εσωκομματικών διαδικασιών, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί (για κάλπες μέχρι το τέλος του 2021) και ότι η ίδια θα είναι υποψήφια, έστειλε τις προηγούμενες μέρες ακόμη ένα μήνυμα προς τους επίδοξους αρχηγούς, επισημαίνοντας ότι «ο στόχος είναι όλα τα στελέχη, ανεξάρτητα από προσωπικές φιλοδοξίες, να κωπηλατούμε προς την ίδια μεριά για να ενισχύσουμε το Κίνημα Αλλαγής». Θα καταστήσει επίσης σαφή την αυτόνομη πορεία και την αντιδεξιά ρητορική της Χαριλάου Τρικούπη.
Εκδήλωση
Πάντως οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά με το βλέμμα στραμμένο και στις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. καλά κρατούν και εκτιμάται βάσιμα ότι σταδιακά θα εντείνονται. Αυτό δείχνει μια σειρά από κινήσεις και πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή και προσώπων που θα διεκδικήσουν την προεδρία του φορέα της Κεντροαριστεράς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημερινή (στις 18.00) διαδικτυακή εκδήλωση της νεοϊδρυθείσας πολιτικής κίνησης «Δυναμική Κοινωνία» με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή και υφυπουργό, Θόδωρο Παπαθεοδώρου, με θέμα «Πολίτες με Αξιοπρέπεια» (Παιδεία-Υγεία-Κοινωνικές Υπηρεσίες), στην οποία θα λάβει μέρος ο Ανδρέας Λοβέρδος που έχει ήδη κάνει γνωστή την υποψηφιότητά του. Την ίδια ώρα η Φώφη Γεννηματά θα μιλά (στις 19.00) σε τηλεδιάσκεψη για τους πολίτες της Λάρισας με αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης και την πανδημία.
