Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αλλάζει άρδην το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Γαλλίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις που ενδεχομένως προκαλεί σε «σπάνιες περιπτώσεις». Οι αρχές συστήνουν πως όσοι είναι κάτω των 55 ετών και έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου κατά του COVID-19 να εμβολιαστούν με την δεύτερη δόση ενός άλλου εμβολίου τύπου mRNA (Pfizer-Moderna).

Η γαλλική Ανώτατη Αρχή για την Υγεία (Haute Autorité de Santé-HAS) σημειώνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων.

Η HAS πρότεινε την διενέργεια έρευνας για την αξιολόγηση της ανοσολογικής απόκρισης σε αυτές τις περιπτώσεις του συνδυασμού δύο διαφορετικών εμβολίων.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, είχε δηλώσει ότι η σύσταση της HAS (την επικρότησε) είναι ένα προληπτικό μέτρο που θα μπορούσε να εξελιχθεί συν τω χρόνω εν αναμονή της συγκέντρωσης περισσότερων στοιχείων σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η γαλλική Ανώτατη Αρχή για την Υγεία είχε αναστείλει τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου για τους κάτω των 55 ετών στις 19 Μαρτίου εξαιτίας των σπανίων περιπτώσεων πρόκλησης θρόμβων μετά τον εμβολιασμό που σημειώθηκαν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ήδη «σχεδόν 600.000 Γάλλοι», κυρίως υγειονομικοί, έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εν λόγω εμβολίου από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Έρευνα της εισαγγελίας 

Η εισαγγελία στο Saint-Brieuc της Βρετάνης άνοιξε έρευνα για τα αίτια του θανάτου 42χρονου άνδρα, εννέα ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της AstraZeneca. Σύμφωνα με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί την οικογένεια και υποστηρίζει ότι έχει τρεις υποθέσεις θανάτων μετά από θρομβώσεις, ο άνδρας, ο οποίος εμβολιάστηκε στις 13 Μαρτίου και πέθανε στις 22, ήταν «σε καλή κατάσταση, είχε ένα ιατρικό ιστορικό που επέτρεπε όμως τον εμβολιασμό του και το οποίο δεν σχετίζεται με τη θρόμβωση, που απέβη γι αυτόν μοιραία».