Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κλιμακώθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας μετά το άρθρο – παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο οποίο μεταξύ άλλων, κατηγορούσε το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) ότι έχει προβεί σε απαγορεύσεις εξαγωγών εμβολίων ή συστατικών απαραίτητων για την παρασκευή τους, με το Λονδίνο να αντιδρά έντονα.  

Με επιστολή του προς τον Μισέλ ο υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ Ντομινίκ Ράαμπ, απορρίπτει τις καταγγελίες του Ευρωπαίου αξιωματούχου. «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει εμποδίσει την εξαγωγή ούτε εμβολίων COVID-19 ούτε συστατικών τους. Οποιεσδήποτε αναφορές σε απαγόρευση εξαγωγών ή περιορισμούς στα εμβόλια από το ΗΒ είναι εντελώς ψευδείς».

Προκειμένου να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της η Ντάουνινγκ Στριτ  έχει καλέσει τον πρέσβη της Ε.Ε. για εξηγήσεις στο πλαίσιο της παραδοσιακής διπλωματικής διαδικασίας που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, έχει εξασφαλίσει προτεραιότητα έναντι άλλων στις δόσεις των εμβολίων Oxford/ AstraZeneca. Και παρά τις συνεχιζόμενες ελλείψεις στην Ε.Ε., η Βρετανία πρόκειται να λάβει ακόμα περισσότερες δόσεις από αυτό το εμβόλιο από την επόμενη εβδομάδα, ενώ αναμένεται να παραλάβει και δόσεις από το εμβόλιο του Ήταν επίσης να λάβει δόσεις εμβολίου από το India’s Serum Institute, αυτήν την εβδομάδα.

Τον Ιανουάριο έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναζήτησε νομικές συμβουλές, προκειμένου να αποτρέψει την εξαγωγή εμβολίων ή συστατικών για την παρασκευή τους, υποδηλώνοντας ότι η κυβέρνηση εξέταζε ενεργά τα αντίμετρα που θα μπορούσε να αναπτύξει εάν άλλες χώρες άρχισαν να περιορίζουν τη διασυνοριακή κυκλοφορία των εμβολίων.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η πανδημία αντιπροσωπεύει «μια παγκόσμια πρόκληση και η διεθνής συνεργασία για την ανάπτυξη εμβολίων εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αντίδρασής μας».

Σε tweet του αργά χθες βράδυ, ο Μισέλ ανασκεύασε τους προηγούμενους ισχυρισμούς του, χωρίς ωστόσο να υπαναχωρήσει από την αρχική του θέση ή να ζητήσει συγγνώμη, αλλά άφησε αιχμές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η  βρετανική κυβέρνηση θα είναι πιο διαφανής όσον αφορά τους κανόνες για τις εξαγωγές εμβολίων και φαρμάκων κατά του νέου κορονοϊού.

«Χαίρομαι αν η αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου οδηγεί σε μεγαλύτερη διαφάνεια και αυξημένες εξαγωγές, σε Ε.Ε. και τρίτες χώρες», έγραψε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν «διάφοροι τρόποι για την επιβολή απαγορεύσεων ή περιορισμών στα εμβόλια/φάρμακα», υποχωρώντας από την αρχική του κατηγορηματική καταγγελία.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Τύπο, το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε το 2020 μια σειρά περιορισμών στις εξαγωγές για περίπου 100 φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 παρά το γεγονός ότι επέκριναν άλλους για την επιβολή παρόμοιων περιορισμών στη διακίνηση των εμβολίων.

Όταν στις αρχές του χρόνου η Ε.Ε. θεσμοθέτησε τον μηχανισμό ελέγχου της εξαγωγής τους, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε κατηγορήσει τις Βρυξέλλες ότι προβαίνουν σε «παράλογες» απαγορεύσεις.