Στη θέση του υπέρ της υιοθέτησης ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.
«Ουσιαστικά ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξει κανείς αρνητικό τεστ Covid ή να υποστεί περιορισμούς καραντίνας» είπε ο πρωθυπουργός, την ώρα που είναι εμφανής η κυβερνητική αγωνία για την προσέλκυση τουριστών το ερχόμενο καλοκαίρι.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ελπίζω πως κάποια στιγμή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε έναν κοινό τύπο πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει. Για μένα δεν είναι λογικό να μη διευκολύνουμε τα ταξίδια – στον βαθμό βέβαια που θα νιώθουμε άνετα να καλωσορίσουμε αυτούς που θα έχουν εμβολιαστεί».
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του λοκντάουν στην οικονομία, είπε ότι «Κάθε φορά που κλείνει η οικονομία, το τίμημα είναι μεγάλο. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Δεν είναι κάτι διαφορετικό. Θα έχουμε μεγάλη ύφεση το 2020. Και η εικόνα του πρώτου τριμήνου δεν θα είναι όσο καλή αναμέναμε πριν από δύο μήνες», ενώ, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, έκανε λόγο για το «πλεονέκτημα του καιρού», εκτιμώντας πως λόγω της εποχικότητας του ιού «από τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού».
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι στη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, τη χαρακτήρισε «μια εξαιρετική εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά δήλωσε ότι «έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου το μοντέλο των διερευνητικών επαφών ώστε να επιλύσουμε τη μία κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε δει κάποιους μήνες με χαμηλότερη ένταση, κάτι που ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτο, και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο. Βάσει γεωγραφίας θα είμαστε πάντοτε γείτονες με την Τουρκία. Εχουν υπάρξει περίοδοι πολύ καλών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι κάποια ζητήματα δεν έχουν λυθεί. Συνεπώς ελπίζω ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά» κατέληξε.
