Τελείως ελλιπή και αποσπασματικά στοιχεία για την κατάσταση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων χρησιμοποίησε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ισχυριστεί ότι τάχα «ήρθε αυτή εδώ η κυβέρνηση και το έλυσε» το πρόβλημα, κατηγορώντας παράλληλα την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε, όπως είπε, 2.000 ασυνόδευτα παιδιά «στο κολαστήριο της Μόριας και της Σάμου», 1.000 παιδιά «εκτεθειμένα στην έρημο των πόλεων, εκδιδόμενα πολύ συχνά για 5 ευρώ και 10 ευρώ», και 200 που κρατούνταν σε κρατητήρια «φυλακισμένα, χωρίς να έχουν διαπράξει το παραμικρό αδίκημα».
Αλλά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), στις 30 Ιουνίου 2019, λίγες μέρες πριν γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ., στα πέντε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών, και όχι μόνο στη Μόρια και τη Σάμο, βρίσκονταν 682 ασυνόδευτοι ανήλικοι, πολύ κάτω από τα στοιχεία που αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Από τους συνολικά 3.868 ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονταν τότε σε όλη την Ελλάδα, 139 βρίσκονταν σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης σε κρατητήρια και 1.070 σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες.
Παλινωδίες
Αλλά στις 31 Δεκεμβρίου 2019, μισό χρόνο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Ν.Δ., περίοδος που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς παλινωδίες και αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στα ΚΥΤ είχαν υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τους 1.809.
Σε όλη την Ελλάδα, οι ασυνόδευτοι έφταναν τον πρωτοφανή αριθμό των 5.301, από τους οποίους οι 195 σε κρατητήρια και 1.045 σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες. Η δραματική κατάσταση διατηρήθηκε τουλάχιστον μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, με 229 αδυνόδευτους σε κράτηση, ενώ ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε προβεί επανειλημμένα στο ασυνήθιστο μέτρο της έγκρισης ασφαλιστικών μέτρων, δίνοντας εντολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τερματίσει την κράτηση.
Στις 30 Ιουνίου 2020, μετά τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε όλη τη χώρα παρέμεναν 4.584 ασυνόδευτοι, 1.118 στα ΚΥΤ και 952 σε άτυπες ή επισφαλείς συνθήκες.
Αλλά και τα πιο πρόσφατα στοιχεία στις 15 Φεβρουαρίου 2021 δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά λύθηκε το πρόβλημα. Πράγματι, μετά την καταστροφή της Μόριας και τις μετεγκαταστάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με μείωση της συνολικής ροής κατά 80% τον τελευταίο χρόνο λόγω κορονοϊού και των καταγγελλόμενων παράνομων, βάρβαρων επαναπροωθήσεων που μόνο ευαισθησία δεν δείχνουν, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων στα ΚΥΤ μειώθηκε σε 78.
Οι ασυνόδευτοι σε κράτηση είναι 38, αριθμός μειωμένος αλλά υπαρκτός. Ωστόσο, 3.973 ασυνόδευτοι παραμένουν στην Ελλάδα, οι 915 σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες, «εκτεθειμένα στην έρημο των πόλεων», που θα έλεγε ο πρωθυπουργός. Μόνο αυτός μπορεί να εξηγήσει πώς, ενώ μειώθηκε 80% η ροή, παραμένει στα ίδια επίπεδα ο αριθμός των ασυνόδευτων σε επισφαλείς συνθήκες, ενώ έχει μπλοκάρει η εφαρμογή του νόμου της Θεανώς Φωτίου επί ΣΥΡΙΖΑ για την Επιτροπεία, πάγιο αίτημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σε ποια οργουελιανή γλώσσα μπορεί να βαφτίζεται αυτό «λύση»;
Μελέτη Χάρβαρντ
Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ενημερώθηκε το φθινόπωρο του 2019 για μελέτη του Χάρβαρντ σχετικά με τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων προσφύγων, δυόμισι χρόνια μετά την κυκλοφορία της μελέτης που είχε τότε παρουσιαστεί ευρέως στα ΜΜΕ τον Ιούλιο του 2017 και αναφερόταν σε έρευνα που έγινε το 2016.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ημερομηνίες, ίσως για να μη φανεί όψιμη η ευαισθητοποίησή του. Αλλωστε, έναν μήνα μετά την ευαισθητοποίηση του πρωθυπουργού, ο κ. Χρυσοχοΐδης έφερνε νόμο που απέκλειε από την προστασία ανηλίκων τους ασυνόδευτους άνω των 14 ετών, δηλαδή το 91,3%. Ευαισθησία; Μάλλον υποκρισία.
