Εχω μπροστά μου δύο δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.». Κοινό θέμα: η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα «ράμματα» που της ετοιμάζει η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο. Ιδιος και ο συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας. Να μνημονεύουμε τους ρεπόρτερ, γιατί με τη σημερινή κυβέρνηση και υπό τας παρούσας συνθήκας (μιας απύθμενης καπηλείας του κορονοϊού· ούτε παραγγελία να τον είχαν!), το έργο των ρεπόρτερ (που κάνουν ερευνητικό ρεπορτάζ και δεν είναι εντολοδόχοι που απλώς διακινούν και προβάλλουν κυβερνητικά «ανακοινωθέντα») είναι εξαιρετικό δύσκολο στις μέρες μας.
Τα δημοσιεύματα: «Εκλογικός κόφτης στην Αυτοδιοίκηση» (22/1) και «Ενός ανδρός Αρχή στους ΟΤΑ» (29/1) διαγράφουν με σαφήνεια (υπάρχουν, όποιος θέλει λεπτομέρειες, μπορεί να τα αναζητήσει) τον στόχο/πρόθεση της κυβέρνησης που είναι η απλή αναλογική· από… αιώνων εχθρά, μισητή των συντηρητικών παρατάξεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα το έχουν παραξηλώσει με εκλογικούς νόμους που, εκ των προτέρων, νοθεύουν και «σερβίρουν» εκλογικά αποτελέσματα, και στην Αυτοδιοίκηση και στις γενικές εκλογές.
Συμβαίνει λοιπόν το εξής… παράδοξο με την απλή αναλογική και αυτούς που την εχθρεύονται (όπως π.χ. σήμερα ο πρωθυπουργός και ο νυν αρμόδιος υπουργός του των Εσωτερικών. Φαντάζεστε; Ο Βορίδης -να θυμίσουμε και τα 200 χρόνια από το Εικοσιένα- κατέχει σήμερα την υπουργία που είχε τότε ο… Παπαφλέσσας, με απόφαση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Αστρος Κυνουρίας, 1823. Ως υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα «καθορισμού υποχρεώσεων και καθηκόντων των πολιτών προς το Εθνος» έπεσε μαχόμενος εναντίον του Ιμπραήμ στο Μανιάκι!).
Το παράδοξο είναι ότι η απλή αναλογική (που ως πολιτική έκφραση συμβαδίζει με την… κοινή λογική) έχει καταδικαστεί ισοβίως με κατηγορία παντελώς αναπόδεικτη: Ακυβερνησία. Θα έχουμε, λέει, ακυβερνησία με απλή αναλογική. Που ουδέποτε ίσχυσε, ώστε να αποδειχθεί η… κατηγορία. Με τα αποτελέσματα των έως τώρα κυβερνήσεων πλειοψηφίας μπροστά στα μάτια μας!..
