Eνώ έχει αφήσει προ πολλού πίσω της τη μακρά «εποχή Μπόμπολα», η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκλεισε χθες και τη σύντομη «εποχή Καλλιτσάντση» για να περάσει στην εποχή της Reggeborgh. Στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από ένα σχεδόν δίμηνο «θρίλερ» δημόσιων αντεγκλήσεων ανάμεσα στα στρατόπεδα των μετόχων, η ολλανδική εταιρεία επικράτησε θεαματικά σε όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης.
Με πλειοψηφία άνω του 61%, σε σύνολο δικαιωμάτων ψήφου πάνω από 75% που εκπροσωπήθηκαν στη συνέλευση, από τη μια πλευρά απορρίφθηκε η πρόταση της απερχόμενης διοίκησης Καλλιτσάντση για μείωση και αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να καλυφθούν ζημιές του ομίλου, αφετέρου υπερψηφίστηκε η πρόταση των Ολλανδών για ανάκληση του τωρινού Δ.Σ., υπό τον Αν. Καλλιτσάντση και για εκλογή νέου, με την πενταμελή σύνθεση που είχαν προτείνει εξ αρχής.
Ετσι, το νέο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελείται από τους Γεώργιο Μυλωνογιάννη, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό πρόεδρο, Αρη Ξενόφο, ως διευθύνοντα σύμβουλο και τους Δημήτρη Κονδύλη, Κωνσταντίνο Τούμπουρο και Αθηνά Χατζηπέτρου, ως μέλη του Δ.Σ. Το νέο διοικητικό συμβούλιο υπό τον πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφο χθες, μετά τη συνέλευση των μετόχων, συγκροτήθηκε και τυπικά.
Νωρίτερα το πρωί η εταιρεία Invesco, των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου, που σήκωσε το βάρος της αντιπαράθεσης με την ολλανδική εταιρεία, είχε αποσύρει τα ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα για αναβολή της συνέλευσης, οπότε η συνέλευση προχώρησε κανονικά. Η απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων, κατά πληροφορίες, οφείλεται στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία είχε προσφύγει μικρομέτοχος με αίτημα να ελεγχθεί αν η μετοχική παρουσία της ολλανδικής εταιρείας στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στην ανταγωνίστρια ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνιστά παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό, έκρινε ότι δεν προκύπτει θέμα. Στοιχείο έκπληξης, ακόμη και για τους εκπροσώπους της ολλανδικής εταιρείας, ήταν ότι την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει η πλευρά Καλλιτσάντση την καταψήφισαν ακόμη και οι εκπρόσωποί της.
Τα επόμενα βήματα για τη νέα διοίκηση του δεύτερου σε μέγεθος κατασκευαστικού ομίλου είναι να προσδιορίσει τις ακριβείς ανάγκες αύξησης κεφαλαίου και να διεκδικήσει την παραχώρηση της Εγνατίας, καθώς με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη Τρίτη, άνοιξε και τυπικά ξανά ο διαγωνισμός με νέα ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών την 1η Απριλίου.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το ΣτΕ μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι κοινοπραξίες Roadis-ΑΚΤΩΡ και Vinci-Μυτιληναίος. Η παραχώρηση της Εγνατίας, από την οποία το Δημόσιο προσδοκά έσοδα 1,5 δισ., αλλά οι διεκδικητές του θα έχουν πολλαπλάσια, θα αποτελέσει μια πρώτη δοκιμασία για την ιδιότυπη συνθήκη να αναμετρώνται στη διεκδίκηση του χρυσοφόρου δημόσιου έργου δυο προσφορές από δυο ομίλους με τον ίδιο βασικό μέτοχο.
Προφανώς, οι εξελίξεις αυτές ερμηνεύουν το γεγονός ότι χθες στο Χρηματιστήριο, που έκλεισε με πτώση 2,77%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν ουσιαστικά η μόνη μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης που έκλεισε με θεαματική άνοδο 3,87%.
