Επιστολή πρόθεσης συνεργασίας υπέγραψε χθες το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης η Enterprise Greece με τη Next.e.GO SE, η οποία θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση στρατηγικής επένδυσης πλήρους κλίμακας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.
Το σχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί με βάση τις έως τώρα διαπραγματεύσεις, προβλέπει επένδυση στη φάση εκκίνησης περί τα 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου της Next.e.GO στην Ελλάδα, το οποίο σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 30.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα πόλης ανά έτος (με αυτονομία 104, 124 ή 158 χλμ. σε αστικές διαδρομές ανάλογα με την επιλογή μπαταρίας), καθώς και την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς.
Προβλέπεται να δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο και 5.000 έμμεσες στο ευρύτερο υποστηρικτικό της επένδυσης οικοσύστημα.
Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.
Στη σύντομη εκδήλωση μίλησαν από την πλευρά του επενδυτή o Ali Vezvaei, διευθύνων σύμβουλος του ND Group (…συμπτωματικό το όνομα) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Next.e.GO, καθώς και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Next.e.GO, καθηγητής Ulrich Hermann. Από ελληνικής πλευράς, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής και ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, που έκαναν το αρχικό screening της επένδυσης πριν από αρκετούς μήνες, όπως και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, Νίκος Παπαθανάσης, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Ερευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας – την επένδυση χαιρέτισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κίνητρα
Στις εισηγήσεις τους οι υπουργοί τόνισαν ότι η Ελλάδα θα διαθέσει όλα τα κίνητρα που θα εγκρίνει η Ε.Ε., από επιδοτήσεις μέχρι ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, για να υποστηρίξει την επένδυση.
Προφανώς είναι σημαντικό για τη χώρα να προχωρούν μεγάλες επενδύσεις με ξένα κεφάλαια. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως γνωρίζουμε ότι η e.GO μόλις τον περασμένο Ιούλιο είχε ζητήσει προστασία της από τους πιστωτές (αίτηση πτώχευσης), ενώ στα τέλη Αυγούστου απέκτησε νέα διοίκηση και βασικό μέτοχο, με τον οποίο μαθαίνουμε ότι συνεχίστηκαν οι συζητήσεις από ελληνικής πλευράς. Διαβάζουμε επίσης σημαντικές αναφορές στον γερμανικό Τύπο, οι οποίες εγείρουν πολλά ερωτήματα, καθώς εταιρείες του ομίλου ND Group, με έδρα το Ντουμπάι και υποκατάστημα στην Ολλανδία, φαίνεται να ελέγχονται για γκρίζες συμπεριφορές και συναλλαγές ή άλλες υποθέσεις στο Κόσοβο, στο Αφγανιστάν, στην Κεντρική Αφρική.
Με δεδομένο ότι ο επενδυτής μελλοντικά θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης -δηλαδή δημόσιο και ευρωπαϊκό χρήμα-, λόγω της διακηρυγμένης πριμοδότησης της πράσινης οικονομίας και ειδικά της ηλεκτροκίνησης που περιλαμβάνεται στους άξονες του σχεδίου που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οφείλουμε να θέσουμε το ερώτημα εάν η κυβέρνηση γνωρίζει με ποιον ακριβώς συναλλάσσεται.
Θα περιμένουμε τις απαντήσεις και θα επανέλθουμε.
