Σε προληπτική αποταμίευση λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας προχωρά η κυβέρνηση, βγαίνοντας με 10ετές ομόλογο σήμερα στις διεθνείς αγορές προκειμένου να δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ. Παρά την πολιτική κρίση στη γειτονική Ιταλία, τον μεγαλύτερο ασθενή χρέους στην ευρωζώνη, και την «ουδέτερη» στάση από τον οίκο Fitch που άφησε ίδιες τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχωρεί σήμερα στο άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών για το νέο 10ετές.
Πηγή από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια προγραμματισμένη έξοδο, αφού η όλη διαδικασία σχεδιασμού είχε ξεκινήσει πριν από δέκα ημέρες και το μόνο που είχε απομείνει για την Ελλάδα ήταν να πατήσει το κουμπί».
Μάλιστα, όπως συμπληρώνει η ίδια πηγή, «αν δεν ήταν η Ιταλία στη μέση, θα είχαμε βγει στις αγορές από την περασμένη κιόλας εβδομάδα». Με άλλα λόγια, οι εξελίξεις στην Ιταλία ήταν αυτές που πήγαν πίσω την έκδοση. Η συγκυρία, πάντως, ευνοεί τα ελληνικά σχέδια από τη στιγμή που οι αγορές των ομολόγων παραμένουν θετικές και μάλιστα για τίτλους που προσφέρουν αποδόσεις, όπως η Ελλάδα, όταν άλλες χώρες ανταγωνιστικές προς την Ελληνική Δημοκρατία δανείζουν με αρνητικά επιτόκια.
Από χθες που δόθηκε η εντολή, οι έξι ανάδοχοι (Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura, Eurobank) που έχουν αναλάβει την έκδοση του 10ετούς ομολόγου με ημερομηνία λήξεως το 2031 έχουν δεχθεί προσφορές 15 δισ. ευρώ που οδηγούν το τελικό επιτόκιο στην περιοχή του 0,75%.
Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αντλήσει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα ανεβάσουν τη στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων και θα ενισχύσουν τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός σε περίπτωση που συνεχιστούν ή και ενταθούν οι ζημιές στην οικονομία από την υγειονομική κρίση. Η κίνηση έρχεται σε συνέχεια των 2 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε η κυβέρνηση από την ιδιωτική τοποθέτηση 30ετών ομολόγων και αποτελεί μία κίνηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο ποσοτικός στόχος του δανεισμού για το 2021 παραμένει στα 8-12 δισ. ευρώ, αλλά οι κινήσεις εξόδου εξαρτώνται πάντα από τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά.
Διαβουλεύσεις
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε χθες τους θεσμούς για τα σχέδια δανεισμού της Αθήνας στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιόλογης η οποία πραγματοποιείται με διαδικασίες fast track παρά το μεγάλο όγκο των προαπαιτούμενων που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι: από τα κόκκινα δάνεια και τα χρέη, τις νέες ρυθμίσεις για τα κορονο-χρέη, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις εκκρεμείς συντάξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τις αντικειμενικές αξίες και το Κτηματολόγιο.
Ψηλά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς παρέμειναν τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Οι συζητήσεις επί του θέματος αυτού θα συνεχιστούν και αναμένεται να κορυφωθούν στην 10η αξιολόγηση τον Απρίλιο, αφού τότε θα υπάρξουν και οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις για μόνιμες φοροελαφρύνσεις.
Ο απολογισμός της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής
Για την ώρα η 5η επιστρεπτέα είναι το μόνο καταφύγιο για τις επιχειρήσεις που βάλλονται από την κρίση και σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει η επιδότηση των παγίων δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, εκμεταλλευτές ταξί είναι οι δικαιούχοι που παίρνουν το εισιτήριο του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η ακτινογραφία των 732.000 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, τα περισσότερα χρήματα, ως μέση ενίσχυση, κέρδισαν οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες έχουν υποστεί κάθετη πτώση τζίρου και τεράστιες ζημιές. Οι εταιρείες με δραστηριότητα βάσει ΚΑΔ «Αεροπορικές μεταφορές επιβατών» εμφανίζονται ως οι πλέον ωφελημένες καθώς οι 19 επιλέξιμες εξ αυτών εισπράττουν κατά μέσο όρο 50.472 ευρώ. Ψηλά στη λίστα ακολουθούν όσες ασχολούνται με «Δραστηριότητες Τηλεφωνικών Κέντρων», με μέση ενίσχυση 36.915 ευρώ για τις 17 που κρίθηκαν επιλέξιμες.
Στα εστιατόρια η μέση ενίσχυση ανέρχεται σε 4.592 ευρώ και μπορεί να κόπηκαν 9.434 αιτήσεις, εγκρίθηκαν όμως παράλληλα και 24.534 αιτήσεις. Στον κλάδο των ταξί, κόπηκε μία στις δύο αιτήσεις και η μέση ενίσχυση ανέρχεται σε 1.191 ευρώ.
Οι αιτήσεις που κόπηκαν έφτασαν τις 8.238, οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 16.264. Στα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών, η μέση ενίσχυση φτάνει τα 8.960 ευρώ, οι απορρίψεις είναι 934 και οι εγκρίσεις 2.495. Στο χονδρεμπόριο καλλυντικών, 335 αιτήσεις απορρίφθηκαν και 329 εγκρίθηκαν, με τη μέση ενίσχυση στα 10.414 ευρώ, ενώ στον πολύπαθο κλάδο του πολιτισμού, οι δραστηριότητες εκμετάλλευσης αιθουσών θεαμάτων κέρδισαν μέση ενίσχυση 12.166 ευρώ με 38 αιτήσεις να απορρίπτονται και 92 να ενισχύονται.
