Mε 48ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα και αύριο απαντούν στα σχέδια απόλυσης οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), σημειώνοντας ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για όλους, ενώ και στην περίπτωση που προβλέπονται αυτές δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό χρόνο εργασίας ούτε στο πραγματικό εργασιακό καθεστώς.
Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΣΠ επισημαίνει το κλίμα ανασφάλειας, ματαίωσης και επισφάλειας που έχει δημιουργηθεί στην οργάνωση εν μέσω της πανδημίας, της κρίσης στην αγορά εργασίας και της οικονομικής κρίσης, την ώρα που είναι αυξημένες όσο ποτέ οι ανάγκες νομικής και κοινωνικής υποστήριξης των προσφύγων εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.
«Παρότι, δυστυχώς, η επισφαλής αυτή συνθήκη εργασίας μάς είναι πολύ γνώριμη τα τελευταία δύο χρόνια, ο μεγάλος αριθμός απολύσεων, που αναμένονται αυτή τη φορά, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την δυνατότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες του πεδίου καθώς και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους εξυπηρετούμενους του ΕΣΠ» σημειώνει το σωματείο.
Κάνει λόγο για εργαζομένους διαφορετικών ταχυτήτων και διακρίσεις και σημειώνει ότι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στη διοίκηση, την κοινωνική υπηρεσία και το τμήμα διερμηνέων εργάζονται με συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Το Σωματείο ζητά να μη γίνει καμία απόλυση, να αναγνωριστεί το πραγματικό καθεστώς εργασίας και να καταβληθούν αποζημιώσεις για κάθε ημέρα εργασίας και προειδοποιεί για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.
