Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Και οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ και η Περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσιγκτον DC) είναι σε επιφυλακή για πιθανές βίαιες διαδηλώσεις, πριν από την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντα προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στρατιώτες της Εθνοφουράς έχουν σταλεί μαζικά στην πρωτεύουσα, για να αποτρέψουν κάθε επανάληψη των θανατηφόρων ταραχών της περασμένης εβδομάδας, όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Το FBI έχει προειδοποιήσει για πιθανές ένοπλες διαδηλώσεις από υποστηρικτές του Τραμπ και στις 50 πολιτειακές πρωτεύουσες.

Στο μεταξύ, χθες βράδυ, συνελήφθη ανδρας βαριά οπλισμένος καθώς προσπαθούσε να περάσει ένα από τα πολλά σημεία ελέγχου κοντά στο Καπιτώλιο.

Ο Ουέσλι Αλεν Μπίλερ, από την Βιρτζίνια, παρουσιάσθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε σημείο ελέγχου κοντά στο Καπιτώλιο, αναφέρεται σε έκθεση της αστυνομίας που επιβεβαιώνει πληροφορία του CNN.

Η αστυνομία βρήκε στην κατοχή του ένα περίστροφο και περισσότερες από 500 σφαίρες.

«Φρούριο» ενόψει της ορκωμοσίας

Επειτα από την επίθεση κατά του Καπιτωλίου, η Ουάσινγκτον έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο με τσιμεντένια μπλοκ και αγκαθωτά σύρματα, καθώς οι αρχές φοβούνται για την εκδήλωση νέων ταραχών.

Υπό κανονικές συνθήκες, η τελετή της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι ευκαιρία για εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς από τις τέσσερις γωνίες της Αμερικής να συρρεύσουν στην Ουάσινγκτον για να παρευρεθούν στην τελετή.

Ομως, φέτος η γιορτή θα είναι διαφορετική: το National Mall, το Εθνικό Πάρκο της Ουάσινγκτον, στα πόδια του Καπιτωλίου, θα είναι κλειστό. Μόνο τα άτομα που θα έχουν ειδική διαπίστευση θα έχουν την άδεια να εισχωρήσουν στην ζώνη αυτή όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες στρατιώτες.

Το Μίσιγκαν, η Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν είναι μεταξύ των πολιτειών που έχουν επίσης κινητοποιήσει τις Εθνοφρουρές τους για να ενισχύσουν την ασφάλεια, ενώ το Τέξας αποφάσισε να κλείσει το Καπιτώλιό του από σήμερα έως τις 20 Ιανουαρίου.

Ο Στιβ ΜακΚρόου, ο διευθυντής του υπουργείου Δημοσίας Τάξης του Τέξας, δήλωσε σε μια ανακοίνωση αργά χθες το βράδυ πως οι υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν πως «βίαιοι εξτρεμιστές» ενδέχεται να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τις σχεδιαζόμενες ένοπλες διαμαρτυρίες στο Όστιν για να «διαπράξουν εγκληματικές ενέργειες».

Στο Μίσιγκαν, οι αρχές έχουν υψώσει έναν φράκτη περιμετρικά του κτιρίου του Καπιτωλίου στο Λάνσινγκ και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί από κάθε γωνιά της πολιτείας για να συνδράμουν στην ασφάλεια. Το τοπικό κοινοβούλιο ακύρωσε τις συνεδριάσεις την επόμενη εβδομάδα, επικαλούμενο ανησυχίες για αξιόπιστες απειλές.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, όμως, διατηρούμε ελπίδες ότι όσοι επιλέξουν να διαδηλώσουν έξω από το Καπιτώλιό μας θα το κάνουν ειρηνικά», επισήμανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες, ο διευθυντής της αστυνομίας του Μίσιγκαν Τζο Γκάσπερ.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πρωτεύουσες των αμφίρροπων πολιτειών όπως του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν, της Πενσιλβάνια και της Αριζόνα βρίσκεται μεταξύ εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εκδήλωση βίαιων επεισοδίων.

Δεν έχουν υπάρχουν αποδείξεις για σχέδιο δολοφονίας αξιωματούχων 

Ερευνητές του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ταραξίες που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο σχεδίαζαν να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου.

Σε ένα δικαστικό έγγραφο που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Αριζόνα την Παρασκευή για την υπόθεση της συνέχισης κράτησης ενός από τους εισβολείς του Καπιτωλίου, του Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, ενός οπαδού θεωριών συνωμοσίας του QAnon, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς επικαλέστηκαν προηγούμενες αξιολογήσεις ότι υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχεδίαζαν να «αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένους αξιωματούχους» στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, την Παρασκευή οι εισαγγελείς απέσυραν την εκτίμηση αυτή, αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ότι παρά τα καλέσματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης για αιχμαλωσία ορισμένων εκλεγμένων αξιωματούχων και για δολοφονία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής αποδείξεις ότι ένα τέτοιο σχέδιο εξετάστηκε σοβαρά.

«Δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις σε αυτό το στάδιο για ύπαρξη ομάδων για την αιχμαλωσία και τη δολοφονία, (εκλεγμένων αξιωματούχων)», δήλωσε ο Μάικλ Σέργουιν, γενικός εισαγγελέας της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, που επιβλέπει τις έρευνες για την επίθεση στο Καπιτώλιο.