Η Ιταλία αντιλαμβάνεται ότι η χαλάρωση των μέτρων προστασίας απειλεί να φέρει τρίτο κύμα αμέσως μετά τις γιορτές και προσπαθεί να βρει μια λύση συμβιβασμού. Χθες, καθ’ όλη σχεδόν την ημέρα, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε τηλεφωνικές και προσωπικές επαφές με υπουργούς και στελέχη της πλειοψηφίας που τον στηρίζει, για να αποφασιστεί τι είδους μέτρα θα ληφθούν από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα.
Η μισή κυβέρνηση και πλέον θέλει να υιοθετηθεί όσο γίνεται σκληρότερη γραμμή, με κήρυξη όλης της χώρας σε κόκκινη ζώνη και πραγματικό λοκντάουν. Και στην περίπτωση αυτή, όμως, το μικρό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, Ζωντανή Ιταλία, ψάχνει τρόπο να ξεχωρίσει και ζητά να προστατευθούν, όσο γίνεται περισσότερο, οι εμπορικές επιχειρήσεις. Ο δε γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση και κατηγορεί τον Κόντε ότι «θέλει να κλέψει τη χαρά των Χριστουγέννων από τους πολίτες».
Είναι πολύ πιθανό να τεθεί αυστηρός περιορισμός στη λειτουργία των εστιατορίων, με απαγόρευση για ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει από τους πολίτες (χωρίς να μπορεί να το επιβάλει) να φορούν μάσκα και μέσα στα σπίτια τους, κατά τις όποιες συναντήσεις με τους στενούς τους συγγενείς. Εκ των πραγμάτων, όμως, η ώρα του φαγητού εξαιρείται.
Χθες 680 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό και καταγράφηκαν 17.572 νέα περιστατικά. Σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα, οι ασθενείς με Covid-19, στις ΜΕΘ και στους νοσοκομειακούς θαλάμους της Ιταλίας, μειώθηκαν κατά 3%, αλλά η πρόοδος είναι ακόμη ελάχιστη.
Και ενώ την περασμένη άνοιξη η τραγικότερα κατάσταση ήταν εκείνη της Λομβαρδίας, τώρα προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία το Βένετο: οι νεκροί κάθε μέρα ξεπερνούν τους 70, το προσωπικό των νοσοκομείων είναι σε οριακή κατάσταση και γιατροί λόγω αφόρητου στρες άρχισαν να παραιτούνται. Είναι πολύ πιθανό, τέλος, η αυστηροποίηση των μέτρων να ξεκινήσει ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο, το τελευταίο πριν από τις γιορτές. Οταν δηλαδή (υπό κανονικές συνθήκες) οι Ιταλοί αγοράζουν τα τελευταίο δώρα για συγγενείς και φίλους.
▇ Να σημειωθεί εδώ ότι η Ιταλία μετρά πλέον τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη, με περισσότερους από 66.000 θανάτους, έχοντας προσπεράσει ξανά τη Βρετανία, που για ένα διάστημα κρατούσε τα μακάβρια πρωτεία. Και αν διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός θανάτων θα ξεπεράσει τα 700.000 άτομα – τον… μεγαλύτερο συνολικό αριθμό ετήσιων θανάτων από το 1944, δηλαδή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας (Istat) και τον επικεφαλής του Τζαν Κάρλο Μπλαντζάρντο, που πρόσθεσε μιλώντας στη RAI πως το 2019 ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ιταλία ήταν 647.000.
Πολλοί εκτιμούν πως πίσω από τους πολύ υψηλούς δείκτες θνητότητας κρύβεται το γεγονός ότι η Ιταλία είναι μία από τις πιο «γερασμένες» χώρες του κόσμου: πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας απογραφής που επικαλείται η εφημερίδα La Repubblica, η μέση ηλικία αυξήθηκε κατά δύο χρόνια σε σύγκριση με το 2011, από τα 43 στα 45 έτη, ενώ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο αριθμός ηλικιωμένων ανά παιδί έχει περάσει από λιγότερο από έναν το 1951, στους 3,8 το 2011 και στους πέντε προς ένα το 2019!
