Σε επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού της αστυνομίας μετατράπηκε η χθεσινή επέτειος για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Από νωρίς το πρωί κανείς εκτός από τις διμοιρίες των ΜΑΤ δεν μπορούσε να φτάσει στο μνημείο στη συμβολή των Μεσολογγίου και Τζαβέλλα για να αφήσει ένα λουλούδι. Μάλιστα, άντρας των ΜΑΤ προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια, διαλύοντας με μίσος ανθοδέσμη που είχαν αφήσει νωρίτερα όσοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το μνημείο. Η πράξη του καταγράφηκε σε βίντεο και διαδόθηκε ταχύτατα αναγκάζοντας την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει σε ΕΔΕ.
Η αστυνομία προχώρησε σε 110 προσαγωγές μελών πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστών και δικηγόρων, μεταξύ των οποίων οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγόρους προσαχθέντων σχεδόν όλες οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με κατηγορίες σχετικές με παραβίαση του άρθρου 285 του Π.Κ. (Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών)
Η συνολική εικόνα στο κέντρο της Αθήνας παρέπεμπε σε «στρατιωτικό νόμο» με σκοπό την καταστολή διαδηλώσεων μερικών δεκάδων ατόμων εν τη γενέσει τους, πιθανόν σε μια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων στην επέτειο του Πολυτεχνείου παρά τις απαγορεύσεις.
Οι αύρες ήταν έτοιμες για παν ενδεχόμενο, ενώ επί ώρες drone και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. ανίχνευαν από αέρος κάθε κίνηση. Τα Προπύλαια, όπου παραδοσιακά δίνονται ραντεβού για συγκεντρώσεις, ήταν μέχρι αργά το απόγευμα αποκλεισμένα. Το κέντρο της Αθήνας είχε την εικόνα έρημης πόλης με ελάχιστους, ακόμα και για τα δεδομένα της καραντίνας, να κινούνται. Οι περισσότεροι υπέστησαν πολλαπλούς αστυνομικούς ελέγχους στα στοιχεία και στα προσωπικά τους αντικείμενα στις τσάντες τους.
Διαδηλωτές
Οσο για τους διαδηλωτές, βρέθηκε η κατάλληλη ευκαιρία να εφαρμοστεί το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» που εδώ και καιρό υπόσχονται στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς κατέληγε σε προσαγωγές η οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης, ακόμα και ολιγομελούς με μέτρα ασφαλείας. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι με αστυνομική εντολή έκλεισαν 24(!) σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σε όλη την Αττική, σε μια επιπλέον προσπάθεια αποθάρρυνσης των διαδηλωτών.
Τα πρώτα δείγματα γραφής είχαν ήδη δοθεί από το πρωί, όταν αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν αντιπροσωπεία του κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ να καταθέσει στεφάνι στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα για τον κορονοϊό. Νωρίτερα αποπειράθηκε να φτάσει στο σημείο χωρίς να τα καταφέρει και ο πρώην καθηγητής του Αλ. Γρηγορόπουλου, Γιώργος Θαλάσσης, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε σε μια οργισμένη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το καθεστώς αστυνομοκρατίας στην πόλη.
Στη συνέχεια, μέλη του ΚΚΕ (μ-λ) που πραγματοποιούσαν προσυγκέντρωση στην οδό Γραβιάς εγκλωβίστηκαν από πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Γραβιάς, με την αστυνομία να προχωρά σε 12 προσαγωγές. Επί ώρα φώναζαν συνθήματα ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή και στο πλευρό τους βρέθηκαν μέλη της ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ (μ-λ) μιλά για ένα «όργιο κρατικής τρομοκρατίας που έχει έναν ανομολόγητο αλλά ξεκάθαρο στόχο. Να φοβίσει τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τον λαό για να σταματήσουν να διεκδικούν το δικαίωμά τους στη ζωή, στην εργασία, στην υγεία και στην ελευθερία».
Ο μεγαλύτερος αριθμός προσαγωγών, 62 τον αριθμό, πραγματοποιήθηκε στη Ναυαρίνου έξω από το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο στη συγκέντρωση του ΣΕΚ. Λίγο αργότερα ολιγομελής ομάδα φοιτητών προσπάθησε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Πατησίων με αποτέλεσμα να ακολουθήσει νέο αστυνομικό κυνηγητό και αρκετοί να εγκλωβιστούν για ώρες εντός της στοάς Φέξη.
Η ένταση μεταφέρθηκε στην πλατεία Εξαρχείων, όπου ολιγομελής ομάδα αποπειράθηκε να ανοίξει πανό στην οδό Τσαμαδού, με τις αστυνομικές δυνάμεις -μηχανοκίνητες και μη- να εφορμούν από παντού στην πλατεία δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο, με βομβίδα κρότου-λάμψης να πέφτει ακόμα και στον εσωτερικό χώρο πολυκατοικίας όπου είχαν καταφύγει κάποιοι από τους συγκεντρωμένους.
Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι συνεχίστηκε για ώρες στα Εξάρχεια, με την αστυνομία να τα έχει μετατρέψει σε απαγορευμένη ζώνη προχωρώντας σε συνεχείς ελέγχους. Μία ιδιότυπη ομηρία για αρκετές ώρες βίωσαν, τέλος, τα μέλη της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση» που καταγγέλλουν ότι παρέμεναν αποκλεισμένα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στον χώρο της συλλογικότητας στην οδό Αραχώβης από χθες το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα.
● Στο στόχαστρο των αστυνομικών βρέθηκαν και οι άνθρωποι του Τύπου σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Αρχικά, στην πλατεία Εξαρχείων, όπου μηχανοκίνητες μονάδες σχεδόν έπεσαν πάνω στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που κατέγραφαν το ανθρωποκυνηγητό εις βάρος μικρής ομάδας που άνοιξε πανό στην Τσαμαδού. Στη συνέχεια, απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ όσοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα γραφεία της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση», όπου δεκάδες άτομα κατήγγελλαν ότι βρίσκονταν αποκλεισμένα σε αστυνομικό κλοιό από το πρωί. Τα γεγονότα κατήγγειλε και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.
Εκτακτο δημοτικό συμβούλιο ζητά η «Ανοιχτή Πόλη»
Η «Ανοιχτή Πόλη» ζήτησε χθες την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας ώστε αυτό να ζητήσει την απελευθέρωση, χωρίς συνέπειες, των προσαχθέντων πολιτών που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ανάμεσα στους οποίους, όπως σημειώνει, και αιρετοί εκπρόσωποι των Αθηναίων στο δημοτικό και στα κοινοτικά συμβούλια. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για περιστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών εναντίον της οποίας ζητείται να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.
