Κανένα σχόλιο για τη συνάντησή της με την πρόεδρο του ΣτΕ πριν από την εκδίκαση των προσφυγών για τις αρχαιότητες στο μετρό Θεσσαλονίκης δεν έκανε η Λίνα Μενδώνη, όταν προκλήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Την Παρασκευή είναι η συνεδρίαση του ΣτΕ, ας αφήσουμε τους δικαστές να δικάσουν. Δεν θα το κάνουμε δικαστήριο εδώ μέσα…» δήλωσε δηκτικά η υπουργός Πολιτισμού αποφεύγοντας να απαντήσει για τη σκοπιμότητα της πρόσφατης επίσκεψής της (σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής») στο γραφείο της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρης Σαρπ, και εάν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τη συνάντησή τους.
«Τελικά συναντηθήκατε με την πρόεδρο του ΣτΕ; Τι είπατε; Το γνώριζε ο πρωθυπουργός;» είχε ρωτήσει προηγουμένως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πάνος Σκουρλέτης, ζητώντας από την κ. Μενδώνη «ξεκάθαρες» απαντήσεις. «Γιατί συνδέετε το όνομά σας με ένα σοβαρό πλήγμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης;» συνέχισε. «Επιμένετε σε έναν δρόμο ολισθηρό, όμως η πολιτιστική κληρονομιά είναι εύθραυστη και πρέπει να τη σεβόμαστε… Φοράμε τις μάσκες για να μην ερχόμαστε σε επαφή με τον κορονοϊό, αλλά το οξυγόνο του πολιτισμού δεν μπορούμε να το στερηθούμε…» δήλωσε.
«Οδηγείτε τη χώρα σε ένα απέραντο πολιτιστικό νεκροταφείο και φοβάμαι ότι θα έχει την υπογραφή σας» κατέληξε ο ίδιος, ζητώντας από την υπουργό Πολιτισμού να πάρει πίσω τις αποφάσεις για το θέμα των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Είχε προηγηθεί, από την ίδια πτέρυγα, η Σία Αναγνωστοπούλου που, αναφερόμενη επίσης στην επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στο ΣτΕ, έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή».
Σημειώνεται πως νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού δέχτηκε για νιοστή φορά τα πυρά των εκπροσώπων των κομμάτων, που με αφορμή τα νέα περιοριστικά μέτρα επανέλαβαν πως η κυβέρνηση εγκαταλείπει τους ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου στην τύχη τους, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για ειδική μεταχείριση λίγων και για ανεπίσημες προνομιακές επαφές. «Σε μια εποχή γεμάτη ζόφο όπως αυτή που ζούμε, η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει περισσότερο στα προβλήματα των ανθρώπων του πολιτισμού και να τους αγκαλιάσει όλους και όχι ορισμένους, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα, ώστε να μπορέσουν να έχουν το απαραίτητο εισόδημα για να ζήσουν» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.
Ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ 25 επανέφερε την πρότασή του για συλλογικές συμβάσεις, υποστηρίζοντας πως η αναστολή της λειτουργίας των θεάτρων συνιστά βαρβαρότητα από την πλευρά της κυβέρνησης. «Πρόλαβα και είδα τη Ρένη Πιττακή, από τις κορυφαίες ηθοποιούς μας, στη γενική δοκιμή. Εκανε τρεις μήνες πρόβα και μόνο μία παράσταση…» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ενώ ο Πάνος Σκουρολιάκος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε στις αποφάσεις για «αστείες» αποζημιώσεις και για «μητρώο-φούσκα» των ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου, καταγγέλλοντας σε αντιδιαστολή πως «από την πίσω πόρτα του γραφείου της υπουργού περνούν διάφοροι για απευθείας αναθέσεις…».
«Θέλω να διαβεβαιώσω τα κόμματα ότι στο υπουργείο Πολιτισμού πίσω πόρτα δεν υπάρχει, είναι μία και εις θέα όλων…» απάντησε η κ. Μενδώνη.
