Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την αποστολή ειδικού απεσταλμένου σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου εξετάσει η Γαλλία προκειμένου να δοθούν διευκρινήσεις για τις απόψεις του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την εκκοσμίκευση και την ελευθερία της έκφρασης, σε μία προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις σε βάρος του Παρισιού.

Ο Μακρόν έδωσε ήδη μια μακροσκελή συνέντευξη στο Al Jazeera Arabic, επιδιώκοντας να δικαιολογήσει τη στάση του, αλλά μέχρι στιγμής έχει λάβει τη στήριξη μόνο του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Μακρόν εξέφρασε την κατανόηση για το σεβασμό για το σοκ που προκάλεσαν τα συγκεκριμένα σκίτσα, αλλά τόνισε ότι δεν θα δεχτεί ποτέ ότι «μπορούμε να δικαιολογήσουμε τη σωματική βία για αυτά. Θα υπερασπίζομαι πάντα στη χώρα μου την ελευθερία να λέω, να γράφω, να σκέφτομαι, να σχεδιάζω».

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, για να τον διαβεβαιώσει ότι κάνει διάκριση μεταξύ της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού από τη μία πλευρά και του Ισλάμ και της ισλαμικής σκέψης από την άλλη.

Μια δύσκολη συγκυρία

Η αυξανόμενη οργή κατά του Γάλλου προέδρου σε πολλά μουσουλμανικά κράτη συνδέεται επίσης με την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Άλλωστε, οι παραπάνω κινήσεις έρχονται μετά την έκκληση για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων από τον πρόεδρο της Τουρκίας, διαδηλώσεις εναντίον του Παρισιού σε πολλές χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και η Ινδονησία, και η παρουσίαση του Μακρόν ως διάβολο στον ιρανικό Τύπο λόγω της τοποθέτησης του για τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Πολλοί Άραβες ηγέτες έχουν καταδικάσει τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή, Σαμουέλ Πατί, στις 16 Οκτωβρίου, τις δολοφονίες που ακολούθησαν στη Νίκαια και το προχθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Αυστρία, αλλά η σιωπηλή κριτικής για τη στάση του Μακρόν σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης έχει τρομάξει ορισμένους Γάλλους αξιωματούχους.

Υπήρχε επίσης ανησυχία ότι ορισμένα συστημικά ειδησεογραφικά πρακτορεία σε Τουρκία και Κατάρ έχουν μεταδώσει απόψεις που υποστηρίζουν πως τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στη Γαλλία έχουν καταργηθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι «απορρίπτει κάθε προσπάθεια σύνδεσης του Ισλάμ με την τρομοκρατία και καταδικάζει τα επιθετικά κινούμενα σχέδια του προφήτη».

Η κυβέρνηση του βασιλείου ζήτησε επίσης «η πνευματική και πολιτιστική ελευθερία να γίνει φάρος σεβασμού, ανοχής και ειρήνης που απορρίπτει πρακτικές και πράξεις που δημιουργούν μίσος, βία και εξτρεμισμό και αντιβαίνουν στις αξίες της συνύπαρξης». 

Με πληροφορίες από The Guardian