ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να μην αποδέχεται την ήττα του και προσφεύγει δικαστικά αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Τζο Μπάιντεν εργάζεται για την επόμενη μέρα επιλέγοντας τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη μελλοντική κυβέρνησή του.

Ο 59χρονος Ρον Κλάιν, που διετέλεσε προσωπάρχης του πρώην αντιπροέδρου Αλ Γκορ και του ίδιου του Μπάιντεν όσο ήταν αντιπρόεδρος επί κυβέρνησης Ομπάμα, θα είναι ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου. Εντός των ημερών θα ανακοινώνονται συνεχώς καινούργια ονόματα. Αυτό του Αντονι Μπλίνκεν, έμπειρου διπλωμάτη και επί χρόνια συμβούλου του Μπάιντεν, ακούγεται για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ή του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.

Οι δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ περιμένουν με ενδιαφέρον να μάθουν το άτομο που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας εξαιτίας της πανδημίας. Και φυσικά, της Υγείας, η οποία κατέχει κεντρική θέση στην ατζέντα του εκλεγμένου προέδρου καθώς ο κορονοϊός καλπάζει.

Την Τετάρτη οι ΗΠΑ κατέγραψαν 142.000 νέα κρούσματα και 1.464 θανάτους, έναν αριθμό ημερήσιων απωλειών που θυμίζει την καταστροφική πρώτη φάση της πανδημίας. Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 65.000 και σε πολλές πολιτείες τα νοσοκομεία δέχονται ισχυρή πίεση. Αρκετές αμερικανικές πολιτείες υιοθετούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Στη Νέα Υόρκη, που αποτέλεσε το μεγάλο επίκεντρο της πανδημίας κατά την προηγούμενη φάση, ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο έδωσε εντολή να κλείσουν τα σημεία πώλησης αλκοόλ, ενώ προσανατολίζεται και στο κλείσιμο των σχολείων. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι απηύθυνε για ακόμα μία φορά έκκληση για γενικευμένη χρήση μάσκας και παρακάλεσε πολιτικούς και πολίτες να ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα και μόνο αυτά.

Κι ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατη υγειονομική κρίση, ο απερχόμενος πρόεδρος απαγορεύει κάθε συνεργασία με την ομάδα μετάβασης του Μπάιντεν και ασχολείται με τις δικαστικές προσφυγές σε πέντε αμφίρροπες πολιτείες, χωρίς η νομική ομάδα του να παρουσιάζει τεκμήρια νοθείας. Εχει περιορίσει στο ελάχιστο τις δημόσιες εμφανίσεις του. Είναι όμως πανταχού παρών στο τουίτερ, όπου επαναλαμβάνει συνεχώς τα περί νοθείας και τις επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων του -χθες η μπάλα πήρε και το «φιλικό» Fox News-, χωρίς να λέει κουβέντα για το πρόβλημα του κορονοϊού.

Εκτός συνόρων, αντίθετα, ολοένα περισσότεροι ξένοι ηγέτες αναγνωρίζουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και έχουν απευθείας συνομιλίες μαζί του. Χθες, μετά τους ηγέτες του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας κ.ά., επικοινώνησε μαζί του ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Μπάιντεν, στη συνέχεια, ο οποίος είναι Καθολικός ιρλανδικής καταγωγής, ευχαρίστησε τον Ποντίφικα «για τις ευλογίες και τα συγχαρητήριά του», όπως ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου η ομάδα μετάβασης.

Καθώς ο Μπάιντεν και η ομάδα του δηλώνουν πως «δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου» αν η απερχόμενη κυβέρνηση εξακολουθήσει να τους αρνείται την πρόσβαση στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί αξιωματούχοι καλούν τους Ρεπουμπλικανούς να βάλουν τέλος σε αυτή την ανοησία. «Ο Τζο Μπάιντεν έχει νικήσει. Ξεπεράστε το και συνεργαστείτε μαζί μας για να λύσουμε την κρίση με τον Covid. Δεν έχουμε χρόνο για τέτοια παιχνίδια», δήλωσε χθες ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι. «Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν εμπλακεί σε ένα τσίρκο παραλογισμού κι αρνούνται να αποδεχτούν την πραγματικότητα. Αντί να τσακίσουν τον ιό, θέλουν να τσακίσουν τον ACA [τον νόμο προσβάσιμης περίθαλψης]» είπε με τη σειρά της η Πελόζι.

Αργά αλλά σταθερά αυξάνεται και ο αριθμός των υψηλόβαθμων Ρεπουμπλικανών που αποκλίνουν της γραμμής Τραμπ. «Φαίνεται πως ο Μπάιντεν είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος», παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο CNN ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Οχάιο, αν και πρόσθεσε πως ο Τραμπ «έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια» προκειμένου να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Φαίνεται πως ο Τζο Μπάιντεν θα κερδίσει την Αριζόνα», δήλωσε στο Fox News ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, Μαρκ Μπρνόβιτς, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις, ούτε απλά στοιχεία, που θα οδηγούσαν κάποιον στη σκέψη ότι μπορεί να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ως τώρα, τα νούμερα έχουν ως εξής: ο Τζο Μπάιντεν προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με 3,4% και 5,2 εκατομμύρια ψήφους. Σύμφωνα μάλιστα με τη Washington Post, φέτος ψήφισε σχεδόν το 65% του εκλογικού σώματος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην κάλπη εδώ κι έναν αιώνα. Η αμερικανική εφημερίδα υπολογίζει μάλιστα πως μετά το πέρας της καταμέτρησης το ποσοστό συμμετοχής ενδεχομένως να ανεβεί στο 73,7%.

Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως συγκλίνουν στο ότι η στάση του Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξει. Σίγουρα όχι πριν από τις 20 Νοεμβρίου, όταν ολοκληρωθεί η επανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια. Ειδικοί εκτιμούν πως όσο περνούν οι μέρες τόσο θα στενεύουν τα περιθώρια του επιτελείου του Τραμπ.

Κάθε πολιτεία έχει μια καταληκτική ημερομηνία ώς την οποία πρέπει να επικυρωθούν τα αποτελέσματα και οι ψήφοι που έχει λάβει κάθε υποψήφιος. Στην Τζόρτζια είναι η 20ή Νοεμβρίου, στην Πενσιλβάνια η 23η και στην Αριζόνα η 30ή. Καταληκτικότερη όλων είναι η 14η Δεκεμβρίου, τότε που συνεδριάζουν οι εκλέκτορες κάθε πολιτείας για να ψηφίσουν επισήμως τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο, ανάλογα με το ποιος έχει πάρει την πλειοψηφία σε κάθε πολιτεία.